Bugün cuma namazı saat kaçta ezan vakti okunacak? Türkiye’de Cuma Namazı Saati şehirler’de farklı göstermektedir. Bu nedenle Diyanet işleri başkanlığı tarafından hazırlanan Cuma namazı vakti öğlen ezan vakitlerini derledik. Cuma namazı ne zaman başlar veya Cuma namazı ne zaman biter? sorusunu aşağıda verdiğimiz tüm Türkiyen’in şehirlerinin cuma saatlerini bulabilirsiniz.
Dinimize göre Cuma haftanın en önemli günüdür. Bu sebeple Cuma günü, Müslümanlar için haftalık toplu ibadet günüdür. Cuma, müminlerin bayramıdır. Cuma günü yapılan ibadetlere iki kat sevap verilir.
Cuma namazı, Kur’ân-ı Kerîm’de isim verilerek emredilen tek namazdır. Yüce Rabbimiz, Cuma suresi 9. âyetinde şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alım-satımı bırakın. Bilseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.”
Cuma namazı, haftalık Cuma günleri öğle ezanı vaktinde gerçekleştirilen bir ibadettir. Mutlaka cemaat şeklinde Cami ve merkezi yerlerde kılınır. Cuma namazında namazın dışında farz olarak hutbe okunur. Hutbe, imamın mimbere çıkıp Müslümanları uyarmasıdır.
CUMA NAMAZ SAATLERİNİ İL İL TIKLAYARAK GÖREBİLİRSİNİZ
Kılınan bir Cum`a namazının geçerli olması için aşağıdaki şartların bulunması gerekir:
Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır; kadınlara, kölelere, yolculara ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlara farz değildir.
Cuma namazının şartları:
1- Mukim olacak (seferi olmamak)
2- Erkek olacak (kadına farz değil)
3- Akıl ve bâliğ olmak
4- Sıhhatli olacak (hasta olmayacak)
5- Hür olacak, hürriyeti kısıtlanmış olmayacak
6- Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak
7- Gözleri görecek (kör olmayacak)
8- Kendisi yüreyerek gidebilecek
Cuma namazının kılınabilmesi için şartlar:
1- Şehirde veya şehir kıyısında olmak (Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir)
2- Devletin başında emir veya emirin görevlendirdiği bir kişinin bulunması
3- Öğle vakti olması
4- Öğle vaktinde hutbe okunması
5- İmam hariç en az 3 kişilik cemaat olması (Hanefi’de 3, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gerekir)
6- Cami herkeze açık olmalı, ibadet serbestliği olmalı
Cuma namazı vaktinde dünya işlerini bırakıp, ibadet ile meşgul olunmalıdır. Zira cuma günü Allâh-ü Teâla’nın katında en büyük gündür (yevm’ül mezid’dir yani sevapların en çok olduğu gündür).
“Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.” (Ebu Davud, Hakim)
“Cuma namazı kılmayanın kalbi mühürlenir, gafil olur.” (Müslim)
“Yâ Eyyühellezine âmenü izanûdiye lissâlati min yevmil Cum’ati fes’av ila zikrillâhi ve zerûl bey’a zâliküm hayrunleküm in küntüm tâ’lemûn.” (Cuma, 9)
Anlamı: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.
Bütün bu şartlarının sağlanmasındaki zorluk ve ihtilaflardan uzak durulması açısından Cuma namazının farzından sonra ‘Zühr-i Âhir’ adıyla bilinen dört rek’atlik bir namazın kılınması tavsiye edilmiştir. 4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat vaktin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılar. Ancak, nafile namazlarında sevabı ve kazançı çok olduğundan bunlarında kılınması önemlidir. Bu namazlardan sonra imam ve cemaatle tesbihatlar yapılması ve dualar edilmesi büyük önem taşımaktadır.
– Zuhr-i ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır sadece “Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir.
– Son olarak, öğle vaktinin sünneti niyetiyle, 2 rekat sünnet namazı kılınır.