DUHÂ NAMAZI:
Duhâ (kuşluk) vaktinde kılınan namaz, kuşluk namazı.
Yâ Ebâ Hüreyre! Duhâ namazını terk etme! Cennet’in bir kapısı vardır ki, ona “Duhâ kapısı” derler. Bu kapıdan yalnız kuşluk namazı kılanlar girer. (Hadîs-i şerîf-Ey Oğul İlmihâli)
Günahları deniz köpüğü kadar olsa da iki rek’at duhâ namazına devâm eden kimsenin günâhları mağfiret olunur. (Hadîs-i şerîf-Şir’at-ül-İslâm)
Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Ey Ebû Zer! Bir kimse iki rek’at kuşluk (duhâ) namazı kılsa gâfillerden olmaz. Dört rek’at kılsa, zikredenlerden yazılır. Altı rek’at kılsa, şirk (Allahü teâlâya ortak koşma) dışında ona günâh ulaşmaz. On iki rek’at kılsa, Cennet’te ona bir ev yapılır.” Ebû Zer (r.anh); “Yâ Resûlallah! Hepsini birden mi kılmalı?” dedi. “Ayrı ayrı olsa da olur” buyurdu. (Hadîs-i şerîf-Gunye)
Mekke’nin fethedildiği gün, Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem, hazret-i Ali’nin kızkardeşi Ümmühânî’nin (r.anhümâ) evinde gusül abdesti alıp, sekiz rek’at duhâ namazı kıldı. (Abdülkâdir Geylânî)
Duhâ, yâni kuşluk vakti hiç olmazsa iki rek’at namaz kılmak lâzımdır. Teheccüd (gece namazı) ve duhâ (kuşluk) namazlarının en çoğu on iki rek’attir. (İmâm-ı Rabbânî)
Duhâ namazı kılanlar âhiret şehîdi olurlar. (İbn-i Âbidîn)
Her kim duhâ namazını iki veya dört rekat kılarsa, zâkirler (zikredenler, Allahü teâlâyı ananlar) zümresine yazılırlar. Altı veya sekiz rekat kılsa, sıddıklar zümresine yazılır. Bu vakitte kazâ namazı kılan, hem borcundan kurtulur, hem de bu sevâblar a kavuşur. (Süleymân bin Cezâ)