İNNÂ LİLLAH VE İNNÂ İLEYHİ RÂCİ’ÛN:
Belâ ve musîbet gelince veya kötü bir haber duyunca okunan, Bekara sûresinin; “Biz Allahü teâlânın kullarıyız (vefât ettikten sonra diriltilip yine) O’na döneceğiz” meâlindeki yüz elli altıncı âyet-i kerîmesi. (Bkz. İstirca’)
Bir belâ gelince; “İnnâ lillah ve innâ ileyhi râci’ûn” demek yalnız bu ümmete mahsûs bir ihsândır. Geçmiş ümmetlerden hiç birisine verilmemiştir. Yoksa Yâkûb aleyhisselâm, Yûsuf aleyhisselâmın ayrılığı musîbeti başına gelince; “Ey Yûsuf’un firâkıyla (ayrılığı ile) beni kaplayan hüzün ve hasretim” demez; “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râci’ûn” derdi. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)
Abdullah bin Abbâs’ın kızı öldüğünde “İnnâ lillah ve innâ ileyhi râci’ûn” dedikten sonra; “Bu mahrem idi, Allahü teâlâ bunu örttü, yardıma muhtâc idi, himâyesine aldı; bizim için de bir mükâfât idi onu bizden önce gönderdi” dedi. İki rek’at namaz kıl dıktan sonra, Allahü teâlânın; ” Sabır ve namaz ile yardım isteyin ” (Bekara sûresi 45) meâlindeki emrini yerine getirdik” dedi. (İmâm-ı Gazâlî)
Namazda kötü habere “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râci’ûn” demek namazı bozar. Bunu, namaz dışında söylemek, sünnettir. (Alâüddîn Haskefî)