MÜRÂHIK: Âkıl ve bâlig yâni ergenlik çağına ulaşmadığı hâlde ulaşmış gibi gösteren erkek çocuk.
Mekke’den üç gün üç gecelik uzak yerlerde bulunan hür kadının hacca gidebilmesi için, üç mezhebde, zevcenin veya nikâhı düşmeyen ebedî mahrem akrabâsından fâsık ve mürted olmayan âkıl ve bâlig veya mürâhık bir erkeğin berâber gitmesi lâzımdır. Bunun yol parasını verecek kadar kadının zengin olması da lâzımdır. (İbn-i Âbidîn)
Büluğ yaşına yaklaşmış kimse anlamında bir fıkıh terimi. Büluğ çağına ulaştığı halde baliğ olmamış erkeğe “murahık”, kadına da “murahıka” denilir.
Çocuklukla gençlik dönemi arasında kalan erkeğe murahık, kadına murahıka denir. Bu dönemde insan çocukluğu geride bırakmıştır, gençlik dönemine henüz girmemiştir. Bu dönem hakikaten veya hükmen baliğ oluncaya kadar devam eder.
Büluğ yaşının başlangıcı, erkeklerde on iki, kızlarda dokuzdur. Büluğ çağının son sınırı erkekte ve kadında on beştir.
Büluğ yaşının son sınırına gelmediği halde ihtilam olan erkek ve hamile olan kadın hakikaten baliğ sayılır. On beş yaşına ulaşan erkek ve kadında ihtilam olma, hamile kalma özelliği görülmese bile bunlar hükmen baliğ sayılırlar. Her iki halde de murahık ve murahıkalık özelliğini kaybederler; baliğ ve baliğa olurlar.