NECİYYULLAH: Allahü teâlâ tarafından tûfandan kurtarılan mânâsına Nûh aleyhisselâmın lakabı.
Tufândan önce, Allahü teâlânın emri ile bütün ehlî, vahşî ve yırtıcı hayvanlar hazret-i Nûh’un huzûrunda toplandı. Bunların toplanmasıyla çok büyük izdihâm, kalabalık meydana geldi. Hayvanların herbiri: “Bizi al yâ neciyyallah!” diye yalvarır, gemiye binebilmek için yarış ederdi. Nûh aleyhisselâm sağ elini uzatınca aynı cins hayvanın erkeğini, sol elini uzatınca da dişisini alırdı. (Sa’lebî, Kisâî)
Kur’an’da Hz. Muhammed (asm)’i öven ayetler, Allah’ın onu özel bir sevgiyle sevdiğini göstermektedir.
– Habibullah: Allah’ın sevgili kulu demektir. Bunun kendisine bir unvan olarak verilmesi, Allah’ın ona olan muhabbetinin çok farklı olduğunu göstermektedir.
Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:
“İbrahim halilulah, (Allah’ın dostu); Musa, Neciyyullah, (Allah ile münacat eden / kelimullah); İsa ruhullah-kelimetullah (Melek vasıtasıyla Allah’ın üflediği ruh), Âdem safiyullah (seçkin kulu) ِben ise -Allah’ın bana bir ihsanı ve bir ikramı olarak- habibullahım (Allah’ın sevgili kuluyum).” (bk. Darimî, h.no:4, 8; Tirmizî, h.no: 3616)
– Hz.Muhammed (asm), Hz. İbrahim’in “halil” unvanına da sahiptir. İbn Mesud’un bildirdiğine göre, Peygamberimiz şöyle buyurdu:
“Şayet ben yeryüzünde bir kimseyi halil / dost edinseydim, İbn Ebu Kuhafeyı / Ebubekir’i halil edinirdim, Fakat sahibiniz (Hz. Peygamber) ‘halilullah’tır. (bk. Müslim, Fedail, 6-7)