SAFVET: Temizlik, hâlislik, paklık.
Safvet ancak güzel ahlâk ile mümkündür. (Celâleddîn Muhammed Devânî)
Safvet niyete bağlıdır. Niyeti hayır olanın âkıbeti (sonu) de hayır olur. Niyeti bozuk olanın âkıbeti de bozuktur. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Bu gibi manevi hastalıklardan kurtulmak ve temizlenmek için İhlas Risalesini en az on beş günde bir okumalı ve anlamaya çalışmalıyız.
“Amelin iptali, ihlasın kırılması, safvetin izalesi” farklı mı?
Burada, kesiften latife doğru hiyerarşik bir sırlama yapılmaktadır.
Amelin iptali: Niyet açısından amelin iptal aşaması, en kesif en görünür en somut aşamasıdır. Maddi veya manevi bir menfaat niyete girerse amel batıl olur, dolayısıyla da iptal olur.
İhlasın kırılması: Bu aşamada amel iptal olmuyor, ama amelin kalitesinde bir eksiklik bir noksanlık oluyor. İnsanların ekseriyeti avamdır ve avamın bir çoğu ameli ya cennet sevdası ya da cehennem korkusundan dolayı yapar. Bu da tam ihlas prensibine uygun değildir. Amel belki iptal olmaz, ama tam da ihlaslı olamaz.
Safvetin izalesi: Bu aşama iki engel de aşılmıştır; yani kişi ameline ne bir illeti ne de bir müreccihi bulaştırmamıştır; lakin bu aşamada müşevvik engeline takılmıştır. Müşevvik, ihlasa ve amele herhangi bir zarar vermez ise de amelin kristalize ve elmas olmasına engeldir.
Niyet ve amelin böyle manevi çok derece ve aşamaları bulunuyor. Bu yüzden insan her aşamada bir imtihan ve engel ile mücadele ve mücahede etmek durumundadır. Çünkü insanın mahiyetinde nihayetsiz terakki ve tedenni etme kabiliyeti bulunuyor.
Safvet, temizliğin ve paklığın çok ileri aşamasıdır, diye tercüme edebiliriz.