El Cami İsminin Anlamı: (İstediğini, istediği zaman topmak kudretine sahib). Cami’, dağınık olan, bir arada bulunmayan şeyleri toplayan demektir. Mahşerde Allahü Azi-müşşân, dağılmış olan vücud parçalarımızı toplayacak, bir araya getirecek ve yine insanları, hayvanları mahşer yerinde cem’edecektir. Gaflet etmemeli ve işin hakikatine vâkıf olmalıdır. Mevlâ âhirette her kulunu kendi işlemiş olduğu amellerle beraber toplayacak, yani beraber bulunduracaktır. İman ve nurlu amel sahiplerinin rahat ve sevinçli, küfür ve isyan sahiplerinin de üzüntülü, kederli olacağı o günün, o toplanma gününün dehşetini düşünmeli, iyiler safında olmak için ne yapmak lâzımsa onları işlemeliyiz.
Ya Cami esmaül hüsna: “Kendinden başka ilâh olmayan Allah, sizi kıyamet gününde mutlaka bir araya toplayacaktır. Bunda asla şüphe yoktur. Allah’tan daha doğru sözlü kim olabilir?” Nisâ, 87
Allah, bütün faziletleri ve güzel nitelikleri kendinde toplamıştır. Parçaları bir araya getirip birleştirmiş, böylece onlara özel bir yapı kazandırmıştır. Birbirini seven kalpleri bir araya getiren de O’dur. ölümle birbirinden tamamen ayrılan ruh ve bedeni yeniden birleştiren O’dur. Kıyamet günü bütün insanları huzurunda toplayacak olan, zalim ile mazlumu bir araya getirecek olan O’dur.
“Rabbimiz! Gelmesinde şüphe edilmeyen bir günde, insanları mutlaka toplayacak olan sensin.” Al-i İmran, 9
Yüce Allah, “kün” emriyle, birbirine benzeyen ve de birbirinden çok farklı unsurları bir araya getirerek, tam bir âhenk ile birleştirmiş ve bu hârika âlemi yaratmıştır.
“Ve, onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine onların gönüllerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını bulup kaynaştırdı. ” Enfal, 63