El-Hakim İsminin Anlamı: (Her iş ve her emrinde hikmet sahibi).
Allah’ın emir ve yasaklarının hepsi birer hikmettir. Emirlerini yerine getirirse kul devamlı ma-
nevî dereceler alır. Eğer yasaklan işlerse alçalır da alçalır. İnsanlar yaratıldıktan sonra emir ve yasaklar arasında bırakılmış ve bir hikmet olarak imtihana tâbi tutulmuştur. Bu imtihanın neticesi iyi olursa kul cennete,, eğer imtihan kaybedilirse kul cehenneme gidecektir. Allah kimin cennetlik, kimin cehennemlik olduğunu biliyordu; fakat bir hikmet olarak herkesi dünyaya gönderdi ve böylece bir imtihana tâbi tuttu. Böylece herkes kendi kıymetini ve yerini de öğrenmiş olacaktır.
Ya Hakim esmaül hüsna: Allah Hakîm’dir. Faydasız, boş ve tesadüfî bir işi yoktur. Her emir ve filinin her yönüyle sonsuz fayda ve maslahatları vardır. Her yarattığı mahlûk, her yaptığı iş bütün kâinat nizamı ile alâkalıdır.
“Şüphesiz Rabbin O’dur ki, onları (kıyamet gününde hesaba çekmek için) toplayacaktır. Şüphesiz O, Hakîm (hüküm ve hikmet sahibi)dir, her şeyi bilendir.” Hıcr, 25
Her emrinin mutlak bir hikmeti vardır. Biz anlayamayız, algılayamayız ama “olan” her şeyin, “yaradılan” her şeyin, O’nun yasakladığı her şeyin, bilemediğimiz birçok hikmeti vardır.