El-Halık İsminin Anlamı: (Her şeyin, varlığı ve var olduğu zaman içerisinde geçireceği halleri tayin edip ona göre yaratan; yoktan var eden).
Bir zamanlar insanlar, dünya ve bütün bu kâinat yoktu. Hiçbir şey yok iken yine Rabbimiz Teâlâ mevcud idi. Kullarını yaratıp, onlara ikram ve ihsan etmeyi, bu ihsanı onlara bildirmeyi ve kendi varlığından, birliğinden kullan haberdar etmeyi mu-rad ettiği İçin kâinatı ve insanları yarattı; yok iken yoktan var etti.
Ya Müheymin esmaül hüsna: Hâlık’tır diğerleri ise mahluktur. “Halk” fiili, iki mânâ ifade eder. Birincisi, takdir etmek, yani bütün açıklığı ile eşyanın miktar ve derecelerini tayin etmektir. Bir şeyi bütünüyle takdir etmek, onun eşyâ arasındaki miktar ve derecesini tamamiyle bilmeye bağlıdır. Bu takdir mânâsı itibâriyledir ki halk, ekseriya miktar ve sayısı bulunan şeylerde kullanılır.
İkincisi ise, yok olan şeye varlık vermek, hiçbir asıl ve örneği yokken icad etmektir. Bazan bir şeyden başka bir şeyi ortaya çıkarmak mânâsı da verilebilir. Ancak bu mânâya daha çok icad tabir edilir. Yaratıklara nisbet edilen hiçbir sanat, Allah Teâlâ’nın takdir buyurduğu keşf ve icad mahiyyetinden ileri geçemez. Çünkü mahluk, fiilerinin ayrıntısını takdir edemez ve bir atom bile yapamaz. Böyle bir yaratma sonsuz ilim ve kudrete bağlıdır. Mahluk ise bundan ancak sınırlı kısmını elde edebilir. Herşeyi tam anlamıyla takdir ve icad ederek yaratan Ancak Allah Teâlâ’dır.