El-Kabid İsminin Anlamı:(Sıkan, daraltan). Bu dünya imtihan yeridir. Allah kullarına çeşitli şekillerde tecellide bulunur. Bütün ni’metleri verdiği bazı kullarım bazen sıkar, daraltır. Türlü zorluklara mübtelâ kılar. Meselâ elinde malı varsa malını elinden abr. O şekilde daraltır. Kalbi daralır; dünya kendisine zindan gelir. Hiçbir maddî zevk onun derdine çare olamaz. îşte böyle hallerde Allah’ın büyüklüğünü hatırlamalı ve sabretmelidir. Sabr’a devam eden Eyyûb (a.s.) hakkında Kur’ân-ı Kerîm’de, «Ne güzel kuldur, Eyyûb» buyurulmuştur.
Ya Kabid esmaül hüsna: Maddi yönden fakirleştiren ve daraltanında, zengin edip genişleten de Allah’dır. Zenginken fakir olanları, güçlü iken zayıf olanları, yüksek makamlardan düşenleri, bilginken bunayanları gördüğümüz gibi, fakirken zengin olanları, Mekke’de zayıf görüldüğü halde Medine’de güçlenenleri, Bilal-i Habeşi gibi kafirlerin kölesi iken mü’minlerin efendisi olanları, Yusuf (a.s.) gibi hapishaneden Mısır’a sultan olanları, Ümmi iken kıyamete kadar gelecek insanlara ilim öğreticisi olan Hz Muhammed (s.a.v.)’i yaratan O’dur.
Kabid ve Basıt’e iman eden bir mü’min haksız insanların ellerine aldığı, zimmetine geçirdiği hakları onlardan alarak hak sahiplerine dağıtarak birini daraltırken, haklıların dışını ve içini genişletir. Zalimlerin yüreğine korku salarak daraltırken mazlumların gönlünü genişletir ferahlatır.