El-Kerim İsminin Anlamı: (Çok ikram ve ihsan sahibi). Allahü Teâlâ kerem sahibidir; kullarından dilediğine ikram eder. Kimse de niçin böyle yaptın demek hakkına sahip değildir. Mevlâmız kerîmdir; azap etmeye muktedir olduğu halde dilediğini afveder. Bir kısım kullarına da adaletiyle muamele ederek, suçlarının karşılığı olan cezalan verir. Allah kendisine sığman zavallıları reddetmez. Kendi huzuruna bir vesile ile, meselâ evliya ile çıkanların isteklerini daha kolay, daha çabuk kabul eder. Çünkü evliyamn yapacağı istek, Allah indinde reddedilmez. Mürşidlerin niyazlarım ise hiç geri çevirmez. Hesap ve muhakeme gününde kurtulmak isteyenler hakiki mürşidlerin eteklerinden yapışmalıdırlar.
Ya Kerim esmaül hüsna: Allah vaad ettiği zaman sözünü yerine getirir, verdiği zaman son derece bol verir.
“Şükreden ancak kendisi için şükretmiş olur; nankörlük edene gelince, o bilsin ki Rabbim müstağnîdir (hiç bir şeye ihtiyacı yoktur), Kerîm’dir (çok kerem sahibidir).” Neml, 40
Kendisine sığınan ve gönül vereni boş çevirmez, rahmetine gark eder. Vesilelere ve şefaatçilere muhtaç bırakmadan doğrudan doğruya kendisine iltica ettirir.
“Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;” Alak, 3
“Ey insan, ‘üstün kerem sahibi’ olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir?” Infitar, 6