Malikül Mülk İsminin Anlamı: (Mülkün yegâne sahibi) Bildiğimiz ve bilmediğimiz, gördügümuz ve görmediğimiz mülkün hakikî sahibi şüphesiz Allah Celle Celâlühû Hazretleridir. Böyle olmakla beraber, dünyada bazı şeylere ve bazı yerlere insanlar sahip olmuşlardır. Fakat bu sahiplik geçicidir. Allah onlara sadece yaşadıkları müddetçe bu sahipliği veriyor; öldükten sonra ise sahiplik ve maliklik de bitiyor. Dünyadaki sahiplik devam ederken, onu iyi kullananlar âhiretin ebedî sahibi ve vârisi olacaklardır. Demek oluyor ki Allah önce dünyayı veriyor; arkasından da âhireti. İkisi de Allah’ın olduğu halde, kendi verdiği ile yine kendisi razı oluyor.
Malikül Mülk esmaül hüsna: Allah Teâlâ mülkün sâhibi ve hükümdârıdır. Dilediği gibi tasarruf eder. O’nun bu tasarrufuna hiçbir kimsenin itiraz hakkı yoktur, olamaz. Dilediğine verir, dilediğinden alır. Mülkünde hiçbir ortağa ve yardımcıya ihtiyacı yoktur.
“De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın.” Ali İmran, 26
İnsan O’nun varlığını gözardı ederek elindeki herşeyin kendisine ait olduğunu sanır. Kendini bu şekilde üstün görme yanılgısı içinde olan insanoğlu büyüklenir ve inkara kalkışır. Fakat bu inkar yalnızca kendisine zarar verir.