Necâtü’l-Mü’minin adlı eserde içinde oyun oynanan kahvenin çayını içmek haramdır, deniliyor. Bunun dayanaklı izahı nedir?
İçinde oyun oynanan kahveye girmek, çay, kahve gibi meşrubat içmek için değil, İslâm’ı tanıtıp emr-i bi’l ma’rûf nehy ani’l münker farizasını ifa etmek için olursa gitmek caiz, hattâ lazımdır. Böyle bir görev olmazsa çay içilsin içilmesin oraya girip oturmak haramdır. Peygamber (sav) şöyle buyurur:
“Yollar üzerinde oturmayınız. Bazı sahabeler:
—Ey Allah’ın Resûlü bunda mecburuz. Orda oturup konuştuğumuz yerdir.
—Mutlaka onu yapacaksanız yol hakkını veriniz.
—Yolun hakkı nedir?
—Yolun hakkı, gözü harama bakmaktan sakınmak, kimseye eziyet vermemek, selâm almak, emri bi’l-mârûf nehyi ani’l-münker yapmaktır, dedi.”
Görüldüğü gibi bir yerde İslâm’ın yasakladığı bir şey bulunsa imkân varsa onu ortadan kaldırmak için müdahale etmek lâzımdır. İmkân yoksa orayı boykot edip gitmemek lâzımdır. Hattâ düğün ziyafeti için davet vaki olursa içki gibi İslâm’ın yasakladığı bir şey varsa davete icabet etmek Şâfiî mezhebinde vacib, Hanefî mezhebinde sünnet olduğu halde, gitmemek lâzımdır. İmâm Gazâlî: “Bir yerde münker bulunsa onu izale etmek mümkün olmadığı takdirde oraya gitmek haramdır. Orada hazır bulunana Allah’ın lâneti nâzil olur” (44).
Dipnot
(44) İhyâ’ ‘Ulûm ed-Dîn, c. 2, s. 395