Hayvan ile birleşmek kesin olarak haramdır. Bu hususta icmâ vardır. Ancak cezası hususunda ihtilaf vardır: Şâfiî, Hanefî ve Mâliki mezhebinde râcih kavle göre cezası ta’zirdir. Yani hakim hangi cezayı uygun görüyorsa onu uygulayacaktır. Yalnız bu ceza zinâ cezası kadar olmayacaktır. İmam Şafiî’nin bir kavline göre cezası i’damdır.
İmam-ı Şafiî Hazretleri, bunun günahlığının şiddetine bakarak zina gibi ceza görmesi gerektiğini de ifade etmiştir. Sapığın musallat olduğu hayvan eti yenen cinstense, etine bir haramlık gelmez. Ancak ibret olsun için hayvan kesilip mütecavizin tarlasına, yahut bir mer’aya gömülürse hikmetine uygun olur.
Şurası bir gerçektir ki, azgın nefsine uyup da böyle büyük günah ve hatalara mâruz kalan kimseler için herşey bitmiş, tövbe kapısı kapanmış değildir. Yapacakları samimi tövbe, istiğfar, dökecekleri sürekli gözyaşı, duyacakları derin pişmanlık Allah’ın afvına vesile olabilir. Yeter ki, tövbelerinde samimi olsunlar, hatalarını tekrar etmeme azminde ihlâslı ve imanlı bulunsunlar. Allah şirkten başka bütün günahları afveder, şayet afve lâyık olacak kadar samimi pişmanlık duyarlarsa.