“Rad┑ veya “rıdâ“; Arapça “radaa” kökünden mastar olup; annesini emmek demektir. Bir isim olarak ise, süt kardeşliği ve süt emme anlamına gelir.
Kur’an-ı Kerim’de kendisinden süt emilen kadınlar “sütanne”, aynı kadından süt emen çocuklar da “sütkardeş” olarak isimlendirilmiş ve bunlar arasında süt akrabalığının meydana geleceği bildirilmiştir (Nisâ, 4/23). Buna göre, ister aynı doğumda ister başka doğumlarda olsun, bir kadından, süt emme müddeti içinde süt emen çocuklar birbirleriyle sütkardeş olurlar.
Kur’ân-ı Kerim’de çocuğun kendi annesinden veya başka bir kadından süt emmesiyle ilgili çeşitli âyetler vardır: “Sizi emziren analarınız ve süt cihetinden kız kardeşleriniz (size haram kılındı)” (en-Nisâ, 4/23); Emzirmeyi tam yapmak isteyen için anneler çocuklarını tam iki yıl emzirirler” (el-Bakara, 2/233); “Çocuklarınıza süt anne istemenizde, bir sakınca yoktur” (el-Bakara, 2/233); “Boşadığınız karılarınız kendisinden olan çocuklarınızı emzirirlerse, onlara ücretlerini verin.
Bu konuda birbirinize danışarak hareket edin. Eğer güçlük meydana gelirse, çocuğu başka bir kadın emzirecektir” (et-Talâk, 65/6); “Kıyametin koptuğunu göreceğiniz gün emzikli her kadın emzirdiğini unutup geçer” (el-Hac, 22/2); “Biz Musa’nın annesine; “Onu emzir, sana ona ait bir tehlike gelince, kendisini denize bırak; korkma, kederlenme. Çünkü biz onu yine sana geri döndüreceğiz. Hem onu peygamberlerden biri de yapacağız”diye vahyettik” (el-Kasas, 28/7); “Biz daha önce ona (Musa ‘ya) süt anaların sütünü emmeyi haram kılmıştık” (el-Kasas, 28/12).