Bir çoğumuz günlük iş temposu ile cuma namazı saati saat kaçta diye bazen birbirmize yada internetten cuma namazı vakti‘ni öğrenmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki Cuma, müslümanların bayramıdır. Ayrıca cuma namazı vakti diyanet tarafından ve bil çok ilmihal kitaplarında Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır. Bu nedenle cuma namazı vakti ne zaman başlar (cuma namazı saat kaçta kılınır) cuma namazı kaçta biter 2018 sorularına kolayca ulaşmanız için bu sayfayı derledik.
Cuma günü ezan vakti saat kaçta okunuyor ? Türkiye’nin 81 şehirlerinin cuma öğle namazı saati aşağıda verdiğimiz tabloda görebilirsiniz.
Cuma Namazı tek başına kılınmaz. Öğle vaktinde cemaatle kılınır. Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. İslam dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan iki rekatlık bir namazdır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma hutbesi farzdır. Hutbesiz Cuma namazı sahih olmaz. Cuma günü herkes cuma namazına gitmelidir ve alışverişi bırakmalıdır.
Bir hadis-i şerifde buyuruluyor:
“Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Adem aleyhisselam O gün Cennet’e konulmuş, O gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır.”
Bu sebeble Cuma gününe Seyyidü’l-eyyam, yani, günlerin itibarlısı,efendisi de denir.Cuma namazı, Mekke`den Medine`ye hicret esnasında farz kılınmıştır. Mekke`den Medine`ye hicret eden Resûl-i Ekrem Efendimiz, bir haftayı geçen uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra, Medine yakınındaki Ranuna denen mevkie gelince, devesinden inerek Salim oğulları yurdunda ilk Cuma namazını kıldırmıştır. Böylece de, Cuma günleri kılageldiğimiz Cuma namazı, o günden itibaren farz namazlar sırasına girmiştir.
Diğer taraftan Cum’a namazının farziyetini bildiren ayet (Cumâ, 62/9-11)
Cuma Suresi 9. Ayet Meali: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.
CUMA NAMAZ SAATLERİNİ İL İL TIKLAYARAK GÖREBİLİRSİNİZ
Cuma namazında 16 rekat namaz kılınır.
Cuma namazı aşağıdaki şekilde kılınır:
4 rekat ilk sünnet,
2 rekat farz,
4 rekat cuma sünneti,
4 rekat Zuhri ahir (son öğle namazı),
2 rekat vaktin son sünneti.
– Öğle vaktinde ezan okunduktan sonra cuma namazının sünnetine niyet edilerek, 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
– İlk sünnet kılındıktan ve imam minbere çıkıp oturduktan sonra, müezzin cami içinde ikinci ezanı okur. İkinci ezandan sonra imam ve cemaat, içinden ezan duasını okurlar. İmam hutbeyi okumaya başlayınca, cemaatın namaz kılması ve konuşması caiz değildir.
– İmam, cemaate cuma namazı farzı niyeti ile 2 rekat namaz kıldırır. Cuma namazının farzı diğer iki rekatlı farzlar gibi kılınır. Bakınız » Sabah namazı
– Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
– Farzdan sonra, “Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir namazı kılınır. Öğle namazının farzı gibi aynen namaz kılınır. Sadece niyet farklıdır.
– Son olarak, öğle vaktinin sünneti niyetiyle, 2 rekat sünnet namazı kılınır.