Yusuf suresinin yüz altıncı âyetini tefsir ederken merhum Seyyid Kutub “Fîzilâli’l-Kur’ân” isimli tefsirinde: Dinî bayramların dışındaki bayramları kutlayan ve törenlerine katılan kimse müşrikdir, diyor. Bugün İslâm âleminin her ülkesinin milli günleri vardır. İçinde kâfirlere karşı zafer elde edildiği için sayılı ve değerli bir gün kabul edilir. Bu günler dinî bayram olmadıklarına göre onları kutlamak ve törenlerine katılmak küfür müdür?
Yûsuf sûresinin yüzaltıncı âyetine dair merhum Seyyid Kutub’un Arapça tefsirini okudum. Dinî bayramların dışındaki bayramları kutlayan ve törenlerine katılan kimse müşrikdir, şeklinde bir ibareye rastlamadım. Bununla beraber İmâm Rabbânî naklettiğimiz görüşe benzer bir görüş beyan ederek şöyle diyor: “Hindularca mukaddes sayılan günleri yaşayıp takdis etmek ve yahudilerin dinî günlerinde yaptıklarını yapmak şirk ve mür-ted olmayı gerektirir. Nasıl ki cahiller bâhusus kadınlar ehl-i küflün yaptıklarım yapıp dini bayramlarında kız ve arkadaşlarına hediye gönderirler ve kaplarım kalaylatıp kırmızı pilavla doldurarak gönderirler” (1).
Yukarıda naklettiğim ibareden anlaşılıyor ki, İslâm’ın kabul ettiği dinî bayramların dışındaki bayramları kutlamak ve merasimine katılmak şirk ve irtidaddır. Ancak şunu bilmemiz lâzımdır ki, millî günler Hıristiyan, Yahudi ve benzeri kâfirlerin dinî bir bayramı da değildir. Belki içinde müslüman halkın kâfirlere karşı zafer kazandığı günlerdir. Ve bugün için yapılan merasim de o zaferi anmaktan ibarettir. Küfür ve irtidâd sayılmaz. Ama böyle günlerde içki içen ve İslâm’m kabul etmediği bir hareket yapan kimse mesuldür.
(1) Mektûbât, c. 4, s. 55