Firavn, Nemrud, Ebû Cehil ve Hülagu gibi İslâmî olmayan isimlerle çocukları isimlendirme dinen caiz midir?
Allah’ın (c.c.) Kur’ân-ı Kerîm’inde, Resûlüllah’ın (sav) hadislerinde salih kimseler için kullanmadıkları ve müslümanlann da itibar etmedikleri bir isimle çocukları isimlendirmek doğru değildir. Resûlüllah Saadet asrında çirkin isimleri güzel isimlerle değiştiriyordu. “Asram” adında birisi birgün Resûlüllah’ın yanma geldi. Biçilmiş veya kırpılmış, ekin mânâsına gelen bu ismi, tohum veya ekilen yer manasına gelen “Züra” ile değiştirdi. Aym şekilde yana yatan anlamına gelen “Müdtaci” ismindeki birisinin adım “Münbeis”e çevirdi. Yine Hz. Ömer (ra) Asiye (günahkâr) ismindeki kızının ismini “cemile” (güzel) adıyla değiştirdi.
Görüldüğü gibi müslümanlann kendi çocuklarına iyi ve güzel bir isim vermeleri gerekmektedir. Zamanında şu veya bu sebeble çocuklarına iyi bir isim verememiş kimselerin çocuklarına güzel bir isim vermek için gayret etmeleri arzu edilir.
İsimlerin en güzelleri Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, Mahmud, Hatice, Aişe, Fatıma gibi isimlerdir. Teberrüken bu isimlerden herhangi biriyle çocuklarımızı isimlendirmek sünnettir.