Bayanlar camide namazlarını kılabilirler. Bayanların camiye gitmlerini yasaklayan bir nas yoktur. Bilakis bayanların camiye gitmelerini engellememeyi emreden naslar vardır. Bu böyleyken kadınların camiye gitmelerinin doğrabilceği ek sorunlarada değnilmiştir.
Bu acından bayanların camiye gitmeleri mi yoksa evde kalıp namazlarını evde kılmaları mı daha uygundur, sevap açısından daha değerlidir diye bir soru sorulduğunda çok açık hadisi şerif vardır.
Efendimiz sallallahu aleyhi vesselem ” Camide namaz kılmadan daha iyi evde namaz kılmalarıdır” diye buyurmuştur.
Ama özellikle bir vaaz dinlemek için fark bir ortamda istifade etmek için mesela hatimle namaz kılan bir camide namaz kılmış olmak için bu ve benzeri sebeplerle müslüman bir kadın farz veya nafile bir namaz için camiye çıkabilir.
Camininde her hangi bir yerinde namaz kılabilir. Erkeklerin önünde olmamak erkeklerin engelsiz bir şekilde yanında olmamak şartıyla camide namaz kılabilir.
Peygamber (sav)’in zamanında erkekler câmiye gidip cemâatle namazlarını kıldıkları gibi kadınlar da câmiye gidip namaz kılarlardı. Ümmü Atiyye’den rivâyet edildiğine göre Peygamber (sav) genç, başkasına kendini göstermeyen örtülü ve hayızlı kadınlan bayram namazı yerine götürürdü. Ancak hayızlı kadınlar namaza iştirak etmemekle beraber diğer hayır işleri ve müslüman-lann davetine katılırlardı (80).
Peygamber (sav) Allah’ın kullan olan kadınların câmilere gitmelerine engel olmayınız, buyurmuştur (Ebû Dâvûd).
Yalnız Şâfiî mezhebine göre kadmın evinde cemâaüe kıldığı namaz, câmide cemâatle kıldığı namazdan daha üstündür (81).
Hanefî mezhebine göre ise yaşlı müstesna, kadının câmiye gitmesi doğru değildir (82).