Birçok kitap, kadının okuma yazmayı öğrenmesinin caiz olmadığını kaydedip Hz. Aişe’den rivayet edilen şu hadisi: “Onları -kadınları- yüksek apartmanlarda oturtmayın ve yazmayı onlara öğretmeyiniz” rivayet ediyorlar. Bu hususta görüşünüz nedir?
İslâm dini, ilim öğrenmeyi erkeğe emrettiği gibi kadına da emretmiştir. İlim öğrenmenin yolu ise okuma ve yazmadır. Okuma ve azma olmazsa ilim elde edilmez. Tarihte bir çok alim yetiştiği gibi, Aişe al-Kurtubiye (vefat: 400), Aişe bint Ali (v. 339), Ümmü’l-Mesâkin (v. 846) ve Sâra al-Halebiye (v. 700) gibi nice âlimeler de yetişmiştir.
Dolayısıyla bu hususta nakledilen sözler bir esasa dayanmıyor ve Hz. Aişe (ra)’ye isnad edilen hadis de zayıftır. Çünkü rivayet silsilesinde Muhammed bin İbrâhim al-Şâmi bulunmaktadır. Bu da yalancı bir râvî’dir (29). Ayrıca Peygamber (sav)’in zevcesi Hazreti Hafsa (ra) okuma yazmayı öğrenmişti. Okuma-yazma kadın için caiz olmasaydı Peygamber (sav) buna engel olacaktı.
Şifâ bint Abdullâh (ra) şöyle diyor: Hafse’nin yanında iken Peygamber (sav) içeri girdi ve dedi ki: Şuna -Hafse’ye- okuma yazmayı öğrettiğin gibi “Nemi” rukyesini (cahiliyyette söylenen birtakım sözlerdir) de öğret” (Ebû Dâvûd).