Memleketimizde köylülerimiz kızların mirastan mahrum bıraktıkları için bazı babalar kızların tamamiyle mahrum kalmamaları için bir tarla veya bağ gibi bir akar vasiyet eder, bu vasiyet caiz midir?
Yüce dinimiz çok kerim olan insanı hurafe ve vahşetten kurtarmak için gelmiştir. İnsan yeryüzünde Allah’ın halifesi ve en yüksek varlık olduğu halde cahiliyet devrinde kendim yitirmiş, aşağı derekelere yuvarlanmıştı. Kendisi için yaratılmış olan taş, ağaç ve benzeri şeylerden yaptığı putlara tapıp Allah’ı unutmuştu. Kadın erkeğin dengi olduğu halde erkek onun zayıflığını fırsat bilerek birçok haklarından mahrum bıraktı.
Bunlardan biri de miras hakkı idi. Câhiliyette mirâs ancak erkek ve güçlü olan kimseye hastı. İslâm dini yaratılış itibariyla zayıf olan kadını himayesine alarak onu erkek seviyesine çıkardı. Erkek vâris olduğu gibi kadının da vâris olduğunu beyan etti. Bunun için kadını mirastan mahrum bırakmak büyük bir vebâl ve gaflettir.
Allah’tan korkan kimse bunu yapamaz. Kız vâris olduğu için, yapılan vasiyet mu’te-ber değildir. Hakkı ne ise onu vermek gerekir. Peyamber (sav) “vâris için vasiyet yoktur” buyurmuştur.