Bir kimse küfrü gerektiren bir söz söyler veya bir davranışta bulunsa üzerine ne gibi şeyler terettüp eder?
Te’vili mümkün olmayıp (Allah’ı Resûlüllah’ı seb etmek gibi) Küfrü gerektiren bir söz söyleyen veya davranışta bulunan kimse iman halkasını boynundan çıkarıp attığından mürted olur. Hanefî mezhebine göre bütün salih amelleri yok olduğu gibi eşi de kendisinden baine olur.
İrtidada devam ettiği takdirde hiç bir müs-lümana varis olamıyacağı gibi hiç bir müslüman da kendisine varis olamıyacaktır. Mal serveti ne varsa beytülmale intikal edecektir. Ama tekrar kelime-i tevhidi getirip İslâm’a dönerse hacca gitmiş ise yeniden hacca gitmesi lazım olduğu gibi kendisinden baine olan eşi muvafakat ederse nikahı tazelemesi de lazımdır. Şâfiî mezhebine göre ise irtidada vesile olan mürtedin söz ve davranışından sonra zevcesinin iddeti esnasında İslâm’a döndüğü takdirde nikahına bir halel gelmez ama iddet bittikten sonra İslâm’a dönüş yaparsa zevcesi kendisinden baine olur.
Ama te’vili mümkün olan bir söz söyleyen veya davranışta bulunan kimsenin küfrü kesin olmadığından eşi kendinden baine olmaz. Fakat nedamet getirip tevbe etmesi ve Hanefî mezhebine göre de ihtiyaten nikâhım tazelemesi lâzımdır.