Yüce Allan (c.c.) buyuruyor ki “Koca karısını (ikinci talâktan sonra) bir daha hoşursa, kadın başka bir erkeğe varmadıkça (varıp ondan boşanmadıkça) ilk kocasına helal olmaz. Bu ikinci koca onu boşarsa ve ilâhı emirlere uyacaklarına Ümitleri varsa, o kadının ilk kocasıyla evlenmesinde bir beis yoktur. Bunlar anlayan kavimler için Allah’ın açıkladığı hükümlerdir.” (Bakara /230)
Ayette kadını üç talâkla boşamanın şar’î hükmü anlatılıyor. Yani bir erkek karısını üç talak ile boşarsa veya üç talak birden yaparsa, karısı ondan boş olur ve kendisine haram olur. Nikahlanın tazeyemezler. Eğer kadın başka bir erkekle evlenirse ve bir defa da olsa cinsi münasebette bulunur da sonra boşanırlarsa ondan sonra tekrar ilk kocasıyla evlenebilir. Bu durumda zevcelik haklarına riayet edeceklerse kadının sonradan nikahlandı kocası ölse dahi ilk kocasıyla evlenmesinde bir mahzur ve günah yoktur.
Bunlar gösteriyor ki bir ailede erkeğe üçe kadar talâk hakkı verilmiş ve bu ihtiyacı duyan erkeğin ve kadının akıllanmaları için mühlet ve fırsat tanınmıştır. Buna sebep de ilk ve ikinci talâkın karı ve kocaya ders olması içindir.
Bunlardan ders almayan çiftler üç talâk İle boşanır ve birbirlerinden ayrılırlar. Ayrılmalarının akabinde her iki tarafa da büyük bir pişmanlık ve tekrar karı koca olma arzusu hasıl olur. Fakat baştan birbirlerinin kıymetini bilemedikleri ve gereken tedbirlere başvurmadıkları için bu pişmanlığın bir faydası yoktur.
Eğer birbirleri ile tekrar evlenmek ve ölünceye kadar güzelce geçinmek isterlerse bu aileye müracaatla olmaz. Kadın başka bir erkekle evlenecek ve o kocası da ya ölecek veya boşayacaktır ki kadının iddet beklemesinden sonra ancak evlenebilir.