Kurban Bayramı geldi. İslam alemi bir Kurban Bayramı’na erişmenin daha mutluluğunu yaşıyor.. İslâm ümmetinin iki bayramı vardır. Bunlar bütün İslâm âleminde kutlanan bayramlardır. Ramazan ve Kurban bayramlarında alemi İslam tarafından cami’de bayram namazı cemaatle kılınmaktadır.
Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı bazen hakkında bilgileri unutabiliyoruz. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır. Cemaat toplandıktan sonra Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.
Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır, namazdan önce okunur.Bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazları hicretin birinci yılında meşru kılınmıştır. İki rekat olarak cemaatle kılınır. Şâfiîlerce Bayram namazları sünnet-i müekkededir. Bir görüşe göre de farz-ı kifâyedir. Ve İslâmî şeâirdendir. Cemaatle kılınması efdaldir. Yalnız başına hutbesiz de kılınabilir.
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir.
1 – Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır aldıktan sonra “Niyet ettim vâcib olan kurban bayram namazını kılmaya, uydum imama Allahu Ekber”
Veya Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama der.
Kürtçe bayram namazı niyeti : “Yarabbi mı niyete dı rıkat nimija îdâ kurban sınnet bıkım cemaat tu kabul bı ki Allah’u Ekber”
2 – Sonra imam ve cemaat sessiz bir şekilde “Subhaneke” duasını okunur.
3 – Sübhanekeden sonra imamla birlikte “Allahu Ekeber” diyerek üç defa tekbir getirilir. Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde oldugu gibi), birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır.
4 – Üçüncü Tekbirin ardından elleri bağlayınca İmam önce Fatiha, sonra Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur ve imamla birlikte rükuya eğilinir.
5 – Rüku ve Secdeler yapilarak ayaga (ikinci rekata) kalkilir ve eller baglanir.
6 – İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur. Sonra imamla birlikte “Allahu Ekeber” diyerek üç defa tekbir getirilir.
Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp yana bırakılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.
7 – Rüku ve Secdeler yapilarak oturulur.
8 – Oturuşta imam ve cemaat, Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okur.
9 – Dualardan sonra imamla birlikte önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.
Namazdan sonra imam minbere çıkarak oturmaksızın bayram hutbesine başlar. Aynen Cuma hutbesinde olduğu gibi iki hutbe okur. Ancak bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat da bu tekbirlere hafifçe iştirâk eder.
Kurban bayramı namazını acele kılmak, Ramazan bayramı namazını ise biraz geciktirmek müstehabdır.
Hutbede bayramın mahiyetinden, öneminden bahsedilir. Kurban bayramında ise kısaca kurban hükümlerine temas etmekte ve teşrik tekbirlerini cemaata hatırlatmakta fayda vardır.
Hutbeden sonra dua yapılarak cemaat dağılır.