Müslüman bir doktor için hastasının muayenesi esnasında özellikle kadın hastalar için vücudunun ekseriyetini açtırmak var mıdır? Yoksa sadece hasta olan kısmı mı soydurmak lâzımdır. Yahut ani durumlar karşısında gözü kayarsa vebal altına girer mi?
Hastalık tabiî şeylerden biridir. Yani insan yorgunluk, açlık ve hastalık gibi şeylere maruz kalır. Bunlardan sakınmak ve karşı tedbir almak da onun gereğidir. Peygamberimiz erkek olsun kadın olsun herkese tedavi olmayı emretmektedir. Nasıl ki erkek bir hastanın tedavi olması normaldir, aynı şekilde kadın bir hastanın da tedavi olması normaldir.
Ancak erkek mümkün olduğu takdirde erkek bir doktora kadın da bir kadın doktora gitmesi lâzımdır. Muayene ve ameliyat esnasında sadece ihtiyaç nisbetinde avret açılabilir. Fazlasını açmak haramdır. İcap etmediği halde kadının avretini veya ihtiyaç fazlasını açan melundur. Peygamber (sav): “Avrete bakan da baktıran da melundur” demiştir. Ebu İs-hak Eş-Şirâzi şöyle demektedir: “Zarurete binaen doktor tenasülaletine ve yerine bakabilir. Sünnet olurken tenasül aletine bakmak caiz olduğu gibi ihtiyaç olmadan yabancı bir erkeğin bir kadına veya yabancı bir kadının bir erkeğe bakması caiz değildir” (37).
Maalesef bu zamanda ihtiyaç olmadığı halde kadın soydurulup açtırılarak muayene edilmekte ve ufak bir ameliyat için vücudu açtınlmaktadır. Bu hareketler dinen yasaktır, caiz değildir.