Ramazan-ı şerîf ayı içinde bulunan bir gecedir. îmâm-ı Şâfi’î hazretleri on yedinci, İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe hazretleri, yirmi yedinci gecesi olması çok vâki olur dedi. Yirmi ile otuzuncu geceleri arasmda arayınız denildi. Kur’-ân-ı Kerîm’de medhedilen en kıymetli gecedir. Kur’ân-ı Kerîm, Resûlullah’a bu gece gelmeye başladı.
Aylarm içinde, Receb, Şâban ve Ramazan aylan diğerlerinden daha faziletlidir. Bu ayların içinde de, bazı geceler ve günler, diğerlerine göre daha faziletlidir. Receb ve Şâban ayındaki günler, geceler bellidir. Ramazan-ı şerîfin içinde gizlenmiş olan Kadir Gecesi ise, kesin olarak bildirilmemiştir. Ramazan-ı şerîfin başından sonuna kadar, herhangi bir gecede olabileceği, hadîs-i şeriflerle bildirilmiştir. Alimlerimiz buyurdu ki:
“Allahü Teâlâ, beş şeyi beş şey içinde gizlemiştir. Rızâsını tâ’atta, gazabını günahlarda, kıymetli olan orta namazı beş vakit namaz içinde, evliyasını insanlar i-çinde, Kadir Gecesi’ni de Ramazan ayında gizlemiştir.”
Bir kimse, Peygamber efendimize gelerek, Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğunu suâl etti. Resûlullah efendimiz, cevaben buyurdu ki: “Ramazanın birinci gecesi idi, geçti.”
Bir seferinde de hazret-i Âişe vâlidemiz Peygamber e-fendimizden Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğunu suâl etti. O zaman da Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “On üçüncü gece idi geçti.”
Değişik zamanlarda Kadir Gecesi’nin vakti ile alâkalı sorulan suâllere, Peygamber efendimiz, değişik cevaplar vermiştir. İslâm âlimlerinden bazısı, hadîs-i şeriflerdeki bildiri-
len değişik zamanlar sebebi ile, Kadir Gecesi’ni, Ramazan-ı şerîfin başından itibaren aramak lâzım olduğunu bildirmişler ve bunun için de mümkün olduğu kadar her geceyi ihyâ etmeye çalışmalıdır, buyurmuşlardır. Kadir Gecesi, çok kıymetli bir gecedir. Böyle kıymetli bir gecenin faziletinden mahrûm kalmamak için, Ramazan-ı şerîfin her gecesini ibâdetle, tevbe etmekle, Kur’ân-ı Kerîm okumakla ihyâ etmeye çalışmalıdır.
Kadir Gecesi’nin fazileti hakkında hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Kabirde aydınlık istersen, Kadir Gecesi’nin karanlığında ibâdet eyle!”
“Kadir Gecesi’ni ihyâ edene, bir saatlik sevap olarak, yüz senelik ibâdet sevabı verilir.”
“Allahü teâlâ: ‘İzzet ve celâlime yemin ederim ki, Kadir Gecesi’ni ihyâ edenin günahlarını bağışlarım. Kıyâmette suâl sormam. Onu Cehennem ateşinde yakmam.’ buyurdu.”
Mübarek ayların, gecelerin, günlerin kıymetini bilmeli, böyle zamanlarda, çok tevbe istigfâr etmeli, ağlamalı, affolunmak için yalvarmalıdır. Herkes kendi hâline göre bir miktar ibâdet etse, o geceyi ihyâ etmiş sayılır.
Allahü Teâlâ’nm rızâsına kavuşmak için hiçbir tâ’ati küçük görmemelidir. Gazabı, günahlar içinde saklı olduğu için, hiçbir günahı küçük görüp işlememelidir. Orta namazı kaçırmamak için beş vakit namazı vaktinde kılmalıdır. Ev-liyâsı insanlar arasında gizli olduğu için herkese iyi muâ-mele etmelidir.
Kadir Gecesi’nin rastladığı geceleri ihyâ etmek de çok kıymetlidir. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Kadir Gece-si’ne rastlamış bir geceyi ihyâ eden, Kadir Gecesi’ni ihyâ etmiş gibidir.”
Bu hadîs-i şerîfe göre, Ramazan-ı şerifin yirmi yedinci gecesini, Kadir Gecesi’ne daha önce çok tesadüf etmiş olduğu için ihyâ eden büyük sevaba kavuşur.
Kadir Gecesi hakkında İmam-ı a’zam, yirmi ilâ otuzuncu geceleri arasında aranması da bildirilmiştir. Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Kadir gecesi Ramazandın 21, 23, 25, 27 29’uncu tek geceleri veya son gecesidir.”
“Ramazan-ı şerifin yirmi yedinci gecesini ihyâ edenin cennete girmesine ben kefilim.”
“Ramazan-ı şerîf ayının yirmi yedinci gecesini ihyâ edenin, amel defterine yirmi yedi bin senelik ibâdet se-vâbı yazılır. Cennette ona yirmi yedi bin köşk yapılır. Her köşk, hatırdan hayalden geçmediği şekildedir.”
Kadir gecesinin alâmetleri hakkında hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “O gece ne soğuk, ne sıcak olur. Sabah güneş doğunca, sisli olmaz, tatlı ve hoş bir hava olur. Fırtına olmaz.”
Bazı âlimler, Kadir Gecesin’de köpek sesinin duyul-W madiğim, ertesi günü güneşin şuasız doğduğunu, Kadir Gecesi’nin gününün de fazilette gecesi gibi olduğunu bildirmişlerdir. Hadîs-i şerîte “Allahü Teâlâ katında en sevgili gece, Kadir Gecesi’dir.” Buyuruldu.
Bu gecede okunacak duâ
Peygamber efendimiz, Âişe vâlidemize, Kadir Gecesin’de şu duâyı okumasını bildirmiştir:
“Allahümme inneke afüvvün tühıbbül afve fa’fu annî.”
Bu gece çok kelime-i tevhid okumalıdır. Hadis-i şerifte;
“Kadir gecesinde üç defa lâilâhe illallah diyenin, birincisinde bütün günahları affolur. İkincisinde cehennemden kurtulur. Üçüncüsünde cennete girer.” buyuruldu.