Her ibâdetin olduğu gibi namazın da sünnetleri vardır. Hz. Peygamber’in devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği veya mazeretsiz nâdiren terkettiği şeydir. Sünnetlere riayet etmek Peygamber Efendimize (s.a.v.) olan sevgimizin alametidir. Bu nedenle namaza başlamadan önceki sünnetleri sizler için derledik.
Namaza başlamadan önce Ezan okumak ve Kâmet getirmek sünnettir.
Beş vakit namaz ile cuma namazı için ezan okumak ve kâmet getirmek erkekler için sünnettir (Kâmet, kadınlara sünnet değildir).
Kıyamda iki ayağın arasını dört parmak kadar açık bulundurmak,
Namaza başlarken, ilk tekbirde erkeklerin ellerini kulakları hizâsına kadar kaldırması,
Hz Peygamberimizin Namazdaki Tavırları
1. Namazda gözlerini kapamazdı.
2. Namazda başını öne eğerdi. Uzunca bir namaz kılmak niyetiyle namaza girip de bir çocuğun ağla-masını işitince anasına zahmet vermemek için namazı kısa keserdi. Torunu Umâme’yi omuzunda taşıyarak farz namaz kılardı. Ayağa kalktığında omuzuna alır, rükû ve secdeye vardığında yere kordu.
3. Namaz kılarken Hasan yahut Hüseyin gelir, sır-tına binerdi. Bunun üzerine onları sırtından düşürmek istemediği için secdeyi uzatırdı.
4. O namazda iken Aişe kapıya gelir, kapıyı ona açmak için kapıya kadar yürür, sonra namaz kıldığı yere döner ve namazına kaldığı yerden devam ederdi.
5. Namazda kendisine verilen selama işaretle kar-şılık verirdi.
6. Namazda iken oflardı, ağlardı, bir ihtiyaç se-bebiyle öksürdüğü olurdu.
7. Bazen yalınayak, bazen ayakkabılarıyla namaz kılardı. Yahudilere muhalefet için ayakkabı ile namaz kılmayı da emretmişti.
8. Bazen bir tek elbise ile, çoğunlukla da iki kat el-bise içinde namaz kılardı.