Mübarek üç ayların ilki Receb ayıdır. Receb “Tercîb” kelimesinden gelmektedir. Bu da ta’zîm ve hürmet mana-sı-na gelmektedir.
Allahü Teâlâ, bu ayda oruç tutanların, bu aya saygı gösterenlerin, günahlarını affeder, çok sevap ve üstün dereceler ihsân eder.
Receb ayının üstünlükleri hadîs-i şerîflerde şöyle bildirildi:
“Receb, Allahü Teâlâ’nm, Şâban benim ve Ramazan ümmetimin ayıdır.”
“Receb-i şerifte bir kimsenin tuttuğu bir orucun sevabı, o kimsenin otuz sene nâfile oruç tutmasına eşittir.”
“Bir kimse, Allahü Teâlâ’nm ayı olan Receb ayında bir mümin kardeşini gam ve üzüntüden kurtarırsa, Allahü Teâlâ, ona Firdevs’te gözünün görebildiği kadar büyük bir köşk ihsân eder. Uyanınız, kendinize geliniz ve Receb ayma hürmet ve ikrâm ediniz ki, Allahü Teâlâ da size, ikrâm ve ihsân etsin.”
“Cennette bir nehir vardır. Ona Receb denir. Sütten beyaz, baldan tatlıdır. Receb ayında bir gün oruç tutana Allahü Teâlâ Kıyâmet günü o nehirden su verir.”
Ömer bin Abdülaziz hazretleri buyurdu ki:
“Senede dört geceye dikkat edip, ibâdetle geçirmek lâzımdır. Allahü Teâlâ o gecelerde rahmetini saçar. Bu geceler, Recebin ilk cuma gecesi, Şâban’ın on beşinci gecesi, Ramazan’m yirmi yedinci gecesi ve Ramazan bayramı gecesidir.”
Receb ayında yapılan iyilikler, tutulan oruçlar, günahları temizler. Zîra Receb-i şerifin isimlerinden birisi de “Şehrü’l mutahhar” dır. Günahlardan temizlenilmesi ve yüksek derecelere kavuşulması sebebi ile bu isim verilmiştir.
Receb, tevbe, hürmet ve ibâdet ayıdır. Şâban, muhabbet ve hizmet ayıdır. Ramazan ise, yakınlık ve nimet ayıdır.
Zünnûn-i Mısrî hazretleri buyurdu ki:
“Receb tohum ekme, Şâban sulama, Ramazan ise, hasat ayıdır. Yani ekip suladığmı biçip toplayacak bir aydır. Herkes ektiğini biçer. Amelinin, ibâdetinin karşılığım alır. Tohum ekmeyen, hasat mevsimi gelince pişman olur.”
Receb ayının mağfirete, Şâban ay mm şefâate ve Ramazan aymın da sevapların kat kat verilmesine mahsus olduğu bildirilmiştir.
Bu aylara hürmet etmek, günahlardan uzaklaşmakla ve ibâdetleri yapmakla olur. Hürmet edip, saygı gösteren, kat kat karşılığını görecektir. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki:
“Receb, Allahü Teâlâ’nm ayıdır. Receb ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahü Teâlâ dünyada ve âhirette ikram eder.”
Bâzı âlimler de şöyle buyurdu ki: “Yıl ağaç gibidir. Receb ayı, ağacın yapraklı olduğu, Şâban meyveli, Ramazan ise, meyvesinin toplanacağı zaman gibidir. Receb Allahü Teâlâ’dan mağfiret, Şâban şefâat, Ramazan sevabla-nn kat kat olduğu aydır.”
Peygamber efendimiz, Receb ayı gelince;
“Yâ Rabbî, bize Receb ve Şâban’ı mübârek eyle ve bizi Ramazan’a eriştir.” diye duâ ederdi.
Hazret-i Ali yılda dört geceyi tamamen ibâdetle geçirirdi.
Bu geceler; Receb-i şerifin ilk gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı geceleri ve Şâban-ı şerifin onbeşinci gecesidir.