Şırnak’ta bayram namazı saat kaçta kılınacak ? Ramazan ayının bitimine doğru en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde bayram sabahı kılınacak olan Şırnak bayram namazı vakti diyanet tarafından duyuruldu. Bayram Namaz vakitleri Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı’nın ilk günü Güneş’in doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır. Bu sebeple Şırnak ramazan bayram namazı saat kaçta olduğunu sizler için derledik.
10 Nisan 2024 Çarşamba Ramazan Bayramının 1.Günüdür
Bayram Namazı : 06:12
Bayram sabah erken kalkılmalı, yıkanıp temizlenmeli, güzel kokular sürünmeli, temiz ve yeni elbiseler giyilmelidir. Ramazan Bayramı’nda, namazdan önce bir şeyler yenir, Kurban Bayramı’nda ise, kurban keseceklerin, kurban etinden yiyinceye kadar bir şey yiyip içmemesi müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.) böyle yapmıştır. (Tirmizî, “Salât”, 385)
Bayram namazı, biri ramazan bayramında diğeri kurban bayramında olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rek‘atlık bir namazdır. Vacip oluşunun ve kılınmasının şartları, aynen Cuma namazının şartları gibidir. Ezan okunmaz, kamet yapılmaz. Bayram namazının diğer namazlardan kılınış bakımından farkı, bunun her rek‘atında üçer fazla tekbir olmasıdır. Bu fazla tekbirlere “zâit tekbirler” denir.
Hanefilere göre: Cuma namazı kimlere farzsa bayram namazı onlara vaciptir. En sahih görüş ve tesbit de budur. Cumanın şartları -hutbe dışında- bayram namazı hakkında da aynen geçerlidir. Hutbe ise, bayram namazında sünnettir ve namazdan sonra yerine getirilir. Kendilerine Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramı namazları vâcibdir. Şâfiîlerce Bayram namazları sünnet-i müekkededir. Bir görüşe göre de farz-ı kifâyedir. Ve İslâmî şeâirdendir. Cemaatle kılınması efdaldir. Yalnız başına hutbesiz de kılınabilir.
Her iki bayram namazı da sünnet-i müekkededir. Bu namazlar ikişer rekat olarak kılınır.
Birinci rekatta ihram tekbirinden ayrı yedi defa tekbir alınır. İkinci rekatta kalkış tekbirinden ayrı beş tekbir getirilir.
Sahih rivayetlerden yapılan tesbite göre, Hicretin birinci yılında Medine’de meşru’ kılınmıştır. Resûlüllah (A.S.) Efendimiz bu tarihten itibaren hiçbir bayram namazını terketmemiştir. Bu da, islâm’ın bayram namazına verdiği önemi belirtir.
Bayram namazlarının meşru olmasının delili:
Ebu Said el Hudri (r.a) şöyle der:
“Hz. Peygamber kurban bayramı ile fıtır (ramazan) bayramı günlerinde mescide çıkardı. Orada önce namaza başlardı. Namazı kıldırıp selam verince cemaatle namaz kıldırdıkları yerde otururken ayağa kalkar ve insanlara karşı dönerdi. Eğer bir orduyu Allah yolunda cihad için göndermek ihtiyacı olsaydı bunu insanlara söyler ve başka bir şey emretmek istiyorsa emrederdi. Hutbesinde ‘Sadaka verin, sadaka verin, sadaka verin’ buyurur, daha sonra mescidden çıkardı.”
Bu namazların ikişer rekat olduğunu Hz. Ömer şöyle rivayet etmiştir:
“Ramazan ve kurban bayramlarının namazları ikişer rekattır.”
Bayram namazının vakti, güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlar ve zevâl vakti denilen güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder.
Bayram namazları ikişer rekattır. Cemaat şartı vardır. İmam okuduğu sureleri dışından =cehren okur. Ezan ve kamet getirilmeksizin, imam iki rekat Ramazan veya Kurban Bayramı namazına diye; cemaat de aynen imam gibi, hangi bayram namazını kılıyorsa o bayram namazına niyet eder ve imama uyduğunu söyler. Şöyle ki: Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama der.
Bayram Namazları İçin Bazı Önemli Bilgiler
Ramazan ve Kurban Bayramı’nın ilk günü güneş doğduktan sonra vakti girer ve öğle namazına yaklaşık olarak 15-20 dakika kalınca biter. Güneş doğup bir mızrak boyu kadar yükselince kılınması daha faziletlidir.
Bayram namazı miikekked sünnetlerdendir. Cemaatla kılınması daha sevaptır. Mukim, yolcu, hür, köle, erkek ve kadın herkese sünnettir.
Bayram namazı iki rek’attır. Ezan ve kamet getirilmez. Namaza başa-lanacağı zaman müezzinin :
“Essalatu camia.” demesi sünnettir.
Bayram namazına niyet edilip ihram tekbiri alındıktan sonra iftitah duası okunur. Sonra 7 defa aralıklı tekbir alınır. Her tekbir almışında ellerin kulaklara kadar kaldırılıp bağlanması sünnettir. Her iki tekbir arasında,
“Sübhanallahi welhamdu îilîahi we ,îâ ilahe illaîlahu wellahu ekber” zikrini okumak sünnettir.
Tekbirlerden sonra Eûzu besmele çekilip Fatiha ve zammı sure okunur. Rüku, i’tidal ve secdeler yapıldıktan sonra ikinci rek’ate kalkılır. Önce 5 defa tekbir alınır. Birinci rek^atte olduğu gibi eller kaldırılıp bağlanır ve yukarıdaki zikir okunur. Tekbirlerden sonra Fatiha ve sure ya da ayetler okunur ve ikinci rek’at de tamamlanır.
Tekbirler unutulup fatiha okumaya başlandıktan sonra hatırlanırsa yapılacak bir şey yoktur. Namazın sonunda da secde edilmez. İmam bilerek tekbir almaz veya unutursa* cemaatın da tekbir almaması gerekir.
Fatihadan sonra birinci rek’atte “Sebbihisme rabbike’l-âla”, ikinci rek’atta da “Hel etâke hadisü’l-ğâşiyeti” suresinin okunması sünnettir.
Fatiha, sure ve tekbirler açıktan okunur.
Bayram namazı cemaatla kılındığında imamın namazdan sonra iki hutbe okuması sünnettir. Bu hutbelerin rükünleri ve sünnetleri diğer hutbele-rinki gibidir. İmamın birinci hutbenin başında 9, ikinci hutbenin başında 7 tekbir alması sünnettir. Bunun keyfiyeti ifade edilmiştir. Tekbirler ardarda alınır.
Ramazan bayramı hutbesinde fi tır sadakası hükümleri, Kurban bayramı hutbesinde kurban hükümleri anlatılır.
Bayram günü namaza gitmeden önce gusül etmek sünnetir. Yapılmazsa namazdan sonra yapılması da uygundur.
Bayram günlerinde güzel koku sürünmek, en iyi elbiseyi giymek, bayram namazına en uzun yoldan gidip kısa bir yoldan dönmek, Ramazan bayramı namazına gitmeden önce hafif bir şey yemek, mümkünse 3 veya beş hurma yemek, kurban bayramında ise bayram namazından sonraya kadar bir şey yememek sünnettir.
Kurban bayramı namazını biraz erken, ramazan bayramı namazını bunun aksine biraz geciktirmek sünnettir.
Kurban bayramının arafe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farz ve nafile her namazdan sonra tekbir getirmek sünnettir.
Hac ibadetiyle meşgul olanlar da bayramın ilk günü öğle namazından itibaren bu tekbirleri alır.
Daha önceki zamanlar ise “Lebbeyk” duasıyla meşgul olunmalıdır.
Hac ibadetiyle meşgul olanlar hariç, her iki bayramın akşamından itibaren bayram namazına başlanıncaya kadar herkesin evde, çarşıda, sokaklarda ve her yerde seslice bol bol tekbir getirmesi sünnettir.
Tekbir şöyledir:
“Allahu ekber. Allahu ekber. Allahu ekber. Lâ ilahe illaliahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lilliahil hamd”.
Mü’minlerin bayramlaşması, tebrikleşmesi ve tokalaşması sünnettir. Ancak birbirine namahrem olan erkekler ile kadınların tokalaşması her zaman olduğu gibi bayramda da haramdır
Not: Böyle olmakla birlikte eğer erkeklerin namaz kılmalarına mani teşkil etmeyecek bir ortam mevcut ise, kadınların da bayram namazına iştirak etmelerine bir engel yoktur. İsteyen hanımların cami adabına uyarak camilerin kendilerine ayrılan bölümlerinde bayram namazı kılmalarında hiçbir sakınca yoktur.