Yaz aylarında park ve bahçelerde tüfek ve benzeri şeylerle atış yaparak ve vurduğu takdirde kazanç sağlamak caiz midir?
Tüfek ve benzeri aletlerle atış yapıp hedefe isabet ettirmek için öğrenim görmek farzı kifayedir. Bir zamanlar ok, mızrak ve mancınık gibi aletlerle savaşabilmek için onların eğitimine önem verilirdi. İslâm dini de bunları emretmektedir. Peygamberimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurur: “Atışa önem veriniz, o en iyi o yun un uzdur” (36).
Artık günümüzde okun, mızrağın ve mancınığın modası geçmiş, onlann yerini ateşli silâhlar almışür.
Bugün bütün dünya devletleri ateşli silâhların eğitimim görevli vatandaşlarına yaptırmaktadır. Yalnız park ve bahçelerde mezkûr atışı yaptıranlar eğer silâhın kirasını alırlarsa bunda bir sakınca yoktur. Onunla elde edilen mahsûl de haram değil mübahtır. Fakat isabet ettirene para veya başka bir şey verilir, isabet ettirmeyenden belli bir miktar para almırsa kumar sayılır, dinen haramdır. Koşu, atış gibi şeylerin müsabakasında yenilenden para alınırsa haramdır. Şampiyon olanın devletin veya başka bir şahsın ödül vermesiyle elde ettiği para mübahtır.
Bir örnekle bunu açıklayalım: Herhangi bir şahıs veya devlet bu yarışmada birinci gelene şu kadar para vereceğiz, dese ve verse onu almakta bir sakınca yoktur. Ayrıca iki yarışmacıdan biri diğerine eğer beni geçersen sana şu kadar para vereceğim, şayet ben seni geçersem bir şey almayacağım, yani bana hiç bir şey vermezsin dese koşulan bu şart haram değildir. Bu teklifi yapan kaybederse gcilip için verilmesi vaad edilen para da mübahtır.
(36) Bezzar Taberani