Hz. Peygamber (s.a.s), birçok hadisinde mü’minlerin kinden uzak olmaları gerektiğini belirtir. “Mü’min kin tutmaz.” buyuran Hz. peygamber (s.a.s) bir başka hadisinde kin tutmamayı hayırlı insanların nitelikleri arasında sayar. Bu hadise göre, insanların hayırlısının kim olduğu yolundaki soruya “Kalbleri mahmum olan herkes” diye cevap veren Hz. Peygamber (s.a.s), kalbi mahmum olanları “muttaki olanlar, kin ve hasetten temiz olanlar” biçiminde tanımlamıştır (Ibn Mace). Hz. Peygamber (s.a.s), Hz. Aişe (r. anha)’ya verdiği bir öğütte de Allah’a “kalbinin kinini gidermesi ve fitne sapıklıklarından koruması.” şeklinde dua etmesini buyurur.
Hz. Peygamber (s.a.s) de bağışlamayı üstün ahlâkın üç niteliği arasında sayar:
“Ey Ukbe, dikkat et, sana dünya ve âhiret ehlinin en üstün ahlâkından haber vereyim. Gelmeyene gitmen, vermeyene vermen ve sana kötülük edeni bağışlamandır.” (Ibn Ebi’d-Dünya).
Bir rivâyette (Müslim, Birr 30), şöyle buyurulur: “Birbirinize haset etmeyin, kin tutmayın. Başkalarının ayıplarını araştırmayın, konuştuklarını dinlemeyin, müşteri kızıştırmayın. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun.”
Bir rivayette (Müslim, Birr 30′ un ikinci rivayetinde), şöyle buyurulur:
“Birbirinizle alâkayı kesmeyin! Birbirinize sırt dönmeyin! Birbirinize kin tutmayın! Haset etmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun!”
Bir rivayette de (Müslim, Birr 32) şöyle buyurulur: “Birbirinizle alâkayı kesmeyin! Biriniz bir başkasının satış pazarlığı üzerine satış yapmasın!”
Müslim, bu rivâyetlerin tamamını (Birr 28-34), (Buhârî de büyük bir kısmını) rivayet etmiştir.
“Ey Rabbim!. kalbime hidâyet eyle, dilimi doğru kıl, göğsümdeki hile ve kin duygusunu gider” diye duâ ve niyâzda bulunmuştur. (Ebû Dâvûd, Vitr, 25; Tirmizî, Deavât, 102)