Beyân: Sözlükte açıklama, bir şeyin açıklığa kavuşması, anlatmak, bir şeyi delil getirerek ispatlamak gibi değişik manalara gelir.
Hadis ilminde beyân, sünnetin, dolayısiyle hadislerin Kur’ân-ı Kerim’i; yine dolayısiyle İslâm Dini’ni açıklama bahsinde söz konusu olur. Allah, Peygamberine Kur’ân-ı Kerim hükümlerini açıklığa kavuşturacak, emir ve yasaklarını tatbik mevkiine koyacak beyânı bahsetmiştir. Şu ayet-i kerime buna delalet eder.
“İnsanlara kendilerine indirileni açıkça anlatasın diye sana da “Zikr”i indirdik. Belki bu sayede onlar da düşünürler.”117 Bu ayetten anlaşılmaktadır ki, Yüce Allah, insanlara indirilen Kur’ân-ı Kerim’in açıklanması için Peygamberine zikri indirmiştir. Ayetteki zikri yalnızca Kur’ân-ı Kerime hamletmek Allah bilir, güçtür; zira o kelimeyle Kur’ân-ı Kerim’in kasdedilmiş olması halinde “açıklanacak olan ve insanlara indirilen şey”in ne olduğunu kestirmek zorlaşır. Ayette geçen insanlara indirilen şey”in Kur’an olduğunda şüphe yoktur. Bu itibarla zikr”in Kur’andan ayrı ve onu açıklayıcı mahiyette bir şey olduğu, buna göre de Allah vergisi bir yeteneğe işaretten hâli olmadığı söylenebilir.
Nitekim bazı İslâm kimlerinden Kur’ân-ı Kerim’i açıklayacak “zikr” ile Sünnet’e işaret edildiği yolunda rivayetler nakledilmiştir. Söz gelimi, Tâbi’îlerden Hassan b. Atiyye’den rivayet edildiğine göre, “Hz. Peygamber’e vahy inerdi. Cebrail (a.s) aynı zamanda ona inen vahyi tefsir eden Sünneti de getirirdi.”118 Diğer taraftan Hz. Peygamber “Şüphesiz bana kitap ve kitapla birlikte bir benzeri verildi” buyurmuştur.119 Şu hale göre Allah, Resulüne insanların dünya ve ahiret saadetini temin edecek Kur’ân-ı Kerim’i indirmiş, ayrıca ona indirdiği Kur’ân’ı açıklayacak onun bir benzeri olan Sünneti bahsetmiştir. Gerçekten Sünnet, Kur’ân-ı Kerim’i beyan eder. Ayetlerinden maksadın ne olduğunu açıklar. Mücmel ayetlerini tafsil eder. Müşkillerini açıklığa kavuşturur. Ayrıca Kur’ân’da olmayan hükümler koyar.
Bütün bu açıklamalardan anlaşılmaktadır ki beyan. Hadis ilminde özellikle İslâm Şeriatının birinci kaynağı olan Kur’ân-ı Kerim’in açıklanması manasınadır. Kur’ân-ı Kerim’i de en başta Sünnet açıkladığına göre beyan Sünnetin bu fonksiyonunu ifade eden bir tabir mâhiyeti almaktadır.