Cerh Ve Tadil Lafızları: Hadis âlimleri, Hz. Peygamber (s.a.s)’e ait rivayetleri sıhhat derecesini bilmek maksadıyla kısımlara ayırmışlar ve herbirine duruma göre değişik isimler vermişlerdir.
Bunun gibi ravilerin mevsûkiyet derecesinin belirtmek üzere onların cerhedilmiş veya adaletli olduklarına delalet eden bazı tabirler kullanmışlardır. Bu tabirlere cerh ve ta’dil lafızları adı verilmiştir.
Cerh ve ta’dil lafızlarını ilk defa kısımlara ayıran İbn Ebî Hatim er-Râzi’dir. Meşhur eseri Kitâbu’1-Cerh ve’t-Ta’dîl’in mukaddimesinde, zamanına gelinceye kadar muhaddisler arasında kullanılagelen cerh ve ta’dil lafızlarını herbirinin delâlet ettiği manalara göre derecelere ayırmıştır.
151 Daha sonra gelen bazı muhaddisler bu lafızların tasnifinde ona uymuşlardır. İbnu’s-Salâh, bunlara ilaveler yapmıştır. el-Irâki, en-Nevevî, ez-Zehebî, İbn Haceri’1-Askalânî ve es-Suyûtî bu lafızların tesbitinde mühim hizmetler görmüşlerdir.
Cerh ve ta’dil lafızları iki kısımda incelenirler. Birincisi Cerh lafızları, ikincisi ise ta’dil lafızlarıdır. Herbiri kendi özel başlığı altında ayrıca ele alınmıştır.