Bakara Suresi kaç ayettir denildiğin’de ilk olarak şunu söylemek lazımdır. Kuranı Kerim’de en uzun suredir. Bakara inek veya sığır anlamlarına gelmektedir. Kur’anı Kerim Bakara suresi hakkında bilgi olarak Bakara süresi sadece sayfa ve ayet sayısı bakımından Kur’an’ın en uzun suresi değil, aynı zamanda içine aldığı konuların çokluğu ve çişitliği bakımından da çok yönlü bir suresidir. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir. Şimdi şöyle bir soru aklınıza takılabilir. Peki Bakara suresi kaçıncı cüz dediğinizde aklınızdan çıkarmayınız ki birinci cüz’de yer almaktadır. Ayrıca iki tam cüz ve üçüncü cüzdenden sekiz sayfa’da yer almaktadır. Bununla beraber bütün Kur’ân-ı Kerîm’in en son nâzil olduğu rivayet edilen “vetteķū yevmen = واتّقوا يوماً ” âyeti de yine bu sûrededir
Medîne-i münevvere döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun sûresi olup 286 âyettir. Adını, 67-73. âyetlerde yer alan “bakara (sığır)” kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):‘Evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz! Muhakkak şeytan, içinde Bakara Suresi okunan evden kaçar!’ buyurdu.” Müslim 780/212, Tirmizi 3036
Hem şifalı hem de koruyucu bir sûre. Bildiğimiz bir şey varsa, o da sûrenin Peygamberimizin gözündeki ve gönlündeki yeri ve derecesi…
Öyle ki Kur’ân’ın en uzun sûresi olan Bakara Sûresi hem dünyanın hazinesidir, hem de cennetin…
Hem dünya şerlerinden korur insanı hem de âhiret tehlikelerinden…
Hem bize yetiyor her şeyiyle hem de ailemize, çoluk çocuğumuza…
Medenî bir sûredir Bakara Sûresi. Medine-i Münevvere’de nazil olmuş, kıyamete kadar gelecek olan insanlara medeniyet dersi vermiş, insanca yaşamanın sırlarını göstermiştir.
Dünya huzuru mu istersiniz, âhiret saadeti mi; hepsi, doyasıya, bütünüyle sûrenin başından sonuna kadar ince ince anlatılmış, bildirilmiş.
Bütün bir insanlığın kurtuluş yolları bazısı yarım sayfayı, bir sayfayı bulan âyetlerle anlatılmış…