Felak süresi hakkında bilgi vermek gerekirse. İlk olarak şunu bilmemiz lazımdır. Kur’an-ı Kerim’in her bir ayeti binlerce mana ifade etmektedir. Kur’an’ın son suresi olan Nas suresi ile Felak suresine “Muavvizeteyn”* (sığınma sureleri) denilir. Felâk’ın manası, yaygın tefsire göre sabah demektir. Peki Felak suresi kaç ayetten oluşur? denildiğinde Medine döneminde inmiştir. 5 âyetten oluşur. Konusu, yaratıkların şerri, hased ve sihirdir. Sihrin şerrinden Allah’a sığınırım demekle Felâk ve Nâs surelerini okumak sihre karşı durmak demektir. Şimdi Felak suresi kaçıncu cüz denildiğinde şunu unutmamalısınız ki, Kur’anı Kerim 30 cüzden oluşur. Felak suresi Kur’anın sonlarındaydasa buda oluyor ki otuzuncu cüzde yer almaktadır. Genel’de Felak suresini namazlarda okuruz. Hem kısa hemde ezberlemesi kolaydır.
Bismillâhirrahmânirrahîm
1,2,3,4,5.De ki: “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.”
Kul eûzu bi rabbil felak (felakı)
Min şerri mâ halak (halaka)
Ve min şerri gâsikın izâ vekab (vekabe)
Ve min şerrin neffâsâti fîl ukad (ukadi)
Ve min şerri hâsidin izâ hased (hasede)
Ukbe bin Âmir el-Cühenî (Radıyallâhu Anh)’den rivayetle Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:
-“Allah bana benzeri görülmemiş ayetler indirdi” ve sonuna kadar Nas ve Felak surelerini okudu.”
Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem), Ukbe bin Amir (Radıyallâhu Anh)’e şöyle buyurdu:
-“Ey Ukbe! Şüphesiz sen Kuran’dan, Allah’a, Felak suresinden ne daha sevimli, ne de O’nun katında gayeye daha ulaştırıcı olan hiçbir sure asla okuyamazsın.”