İhlas suresi kaç ayetten oluşur? Mukaddes kitabımız Kur’anı Kerim’in bir suresidir. Mekke döneminde inmiştir. Dört ayet, onbeş kelime ve kırk yedi harften ibarettir. Fasılası “dâl”dır. Mushaftaki sıralamada yüz on ikinci, iniş sırasına göre yirmi ikinci sûredir. Bu sûre İslâm’ın temel ilkesi olan tevhîd inancını özlü bir şekilde tasvir eder. İhlâs sûresinin ilk cümlesi “kul huve”nin anlamı: “De ki: O’dur.” şeklindedir. Her zamirin mutlaka bir mercii vardır. Mutlak bir varlık Allah’tan başkası olmadığına göre, buradaki mutlak zamirin mercii de ancak O’na ait olup, O’nu gösterebilir. Özellikle çocukluk yaşlarından itibaren ilk olarak öğretilen duaların arasında yer alan İhlas suresi bizlere birçok fazilet ile sunulmakta ve manevi olarak ruhlarımızı aydınlatmaktadır. Ayrıca genelde namazlar’da okuduğumuz kısa surelerden biridir. Peki İhlas suresi kaçıncı cüz denildiğin’de otuzncu cüzde yer aldığını ve Kur’anı Kerim 30 cüzden oluşur olduğunu unutmamak lazım.
Mekke döneminde inmiştir. 4 âyettir. İhlâs, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak demektir. Allah’a bu sûrede anlatıldığı şekilde inanan, tevhit inancını tam anlamıyla benimsemiş ihlâslı bir mü’min olacağı için sûre bu adla anılmaktadır. Hz. Peygamber (a.s.m.)’e gelerek “Bize rabbinin soyunu anlat” dediklerini, bunun üzerine bu sûrenin indirdiğini bildiren rivayetleri delil getirirler.
Bismillâhirrahmânirrahîm
1. De ki: “O, Allah’tır, bir tektir.”
2. “Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaçtır; O, hiçbir şeye muhtaç değildir.)”
3.O’ndan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir).”
4.“Hiçbir şey O’na denk ve benzer değildir.”
Bismillahirrahmanirrahim
Kul hüvallâhü ehad.
Allâhüssamed.
Lem yelid ve lem yûled.
Ve lem yeküllehû küfüven ehad.
Hazret-i Âişe buyurdu ki. Resûlullah efendimiz bir kişiyi, bir birliğin başkanı olarak gazaya gönderdi. O zat emrindekilere namaz kıldırırken, okuyuşunu daima İhlâs sûresi ile bitirdi. İşlerini görüp döndükleri zaman, onun bu hali Peygamber efendimize anlatıldı. Peygamber efendimiz; “Bunu niçin yaptığını ona sorun bakalım” buyurdu. Sordular. O, “Çünkü bu sûre Rahman’ın sıfatını bildirmektedir. Ben de bu sebeple onu okumayı seviyorum” dedi. Bunun üzerine Peygamber efendimiz; “Ona haber verin; muhakkak Allahü teâlâ da onu seviyor” buyurdu. “Cuma namazından sonra, yedi defa İhlâs ve Mu’avvizeteyn yani Felak ve Nâs sûrelerini okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta kazadan, beladan ve kötü işlerden korur.”