İnfitar Süresinin Faziletleri, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Bu manevi armağanlara surelerin ve ayetlerin faziletleri denir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Kur’an’ın yeni nazil oluyormuş gibi tazeliğini ve gençliğini gösteren delillerden biri de Kur’an’ın seksen iki suresi olan İnfitar suresi ve onun ayetleridir.Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır.
İNFİTÂR SÛRESİ, Kur’an-ı Kerîm’in seksen ikinci suresi. On dokuz ayet, seksen kelime ve üç yüz yirmi yedi harftir. Fasılaları “tâ”, “kâf”, “mîm”, “nûn” ve “he” harfleridir. Mekke’de inmiştir.
Sure, kıyamet günü meydana gelecek olayları anlatmakta ve insana o güne hazırlıklı olmasını öğütlemektedir. İyilerle kötülerin akibetini dile getiren sure, o gün kimsenin kimseye bir faydasının olamayacağını; her şeyin Allah’ın elinde olduğunu bildirmektedir.
İbn Ömer’den nakledilen bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmaktadır:
“Kıyamet günü manzarasını kendi gözüyle görmek isteyen Tekvîr, İnfitâr ve İnşikak surelerini okusun.” (Tirmizî, Tefsîr sure, 81; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II/27, 36).
İNFİTAR SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
İbni Ebi Hatim, İkrime’den “Ey insan! O keremi bol Rabbine karşı seni aldatan ne?” ayetinin (6. ayet) Übey b. Halef hakkında indiğini rivayet etti. Übey el-Eşed b. Kelede el-Cümehi hakkında indiği de söylenmiştir. İbni Abbas: Buradaki insan Velid b. Muğire’dir, dedi.
Galib el-Hanefi , Rasulullah (s.a.)’ın “Ey insan! O keremi bol Rabbine karşı seni aldatan ne?” ayeti okuduğunda, “Onu cahillik aldattı.” dediğini rivayet etmiştir.
İNFİTAR SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Kim kıyâmet gününe, sanki gözleriyle görüyormuşçasına bakmak isterse, Tekvîr, İnfitar ve İnşikâk sûrelerini okusun. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)
Daha önce rivayet edildiği gibi İmam Ahmed, Abdullah b. Ömer’den Peygamber (s.a.)’in şöyle buyurduğunu rivayet etti: “Kim kıyamete gözle görüyormuş gibi bakmak istiyorsa, Tekvir, İnfıtar ve İnşikak surelerini okusun.
Nesai’nin, Buhari ve Müslim’de geçen Cabir’den rivayet ettiği bir hadiste, Muaz’ın yatsı namazını kıldırırken kıraati uzun tutması üzerine Peygamber (s.a.)’in de şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Muazl Sen fitneye düşürücü müsün? A’lâ, Duha, İnfitar sureleri nerede?”