Kur’anı Kerim’de bulunan her sure ve ayetlerin fazileti ve sırları olduğu gibi İnşirah suresinin fazileti ve önemi’de vardır. Bu nedenle birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır. Öncelikle Kuranı Kerimde hangi sureyi veya hangi ayeti okusanız okuyun bütün mahlûkâtın sâhibi, hâkimi olan Allahü Teâlâ’nın kelâmı olduğunu düşünerek okumalısınız. Kur’ân-ı Kerîmin surelerini okumak ve okutmak çok sevâbdır. Okuyan kişiye manevi bazı duygular veya manevi armağanlar verilir. Hatta bunun sevâbı dedelerine, çocuklarına ve torunlarına tesîr eder.
Kur’ân-ı Kerîm okumakla alâkalı olarak sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:
“Ümmetimin yaptığı ibâdetlerin en kıymetlisi, Kur’ân-ı Kerîm’i, Mushafa bakarak okumaktır.”
“Kur’ân-ı Kerîm okunan evden arşa kadar nûr yükselir.”
“Kur’ân-ı Kerîm okunan evin hayrı artar, sâkinle-rini sıkmaz, melekler oraya toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur’ân-ı Kerîm okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Bu evden melekler uzaklaşır, şeytanlar oraya dolar.”
Kur’ân-ı kerîmin doksan dördüncü sûresi. İniş sırasına göre on ikinci sûredir. Duhâ sûresinden sonra, Asr sûresinden önce inmiştir. İnşirâh sûresi, Mekke’de nâzil oldu (indi). Sekiz âyet-i kerîmedir. Resûl-i ekremin kalbinin açılma hâdisesine işâret edildiğinden, Sûret-ül-inşirâh denilmiştir. Sûrede Yüce Allah’ın Hz. Peygamber’e mânevî lutufları özetlenmekte, her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğu bildirilerek Mekke’de putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Resûlullah ile müslümanlara teselli ve ümit verilmekte; onlardan Allah’a ibadet ve itaatlerini sürdürmeleri istenmektedir.
İNŞİRAH SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Kim İnşirâh sûresini okursa, sanki ben elemli iken bana gelip, beni ferahlandırmış gibi olur. (Hadîs-i şerîf-Envâr-üt-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)
Okuyanın rızkı bollaşır.
Fakirlikten korunur.
Elem ve kederden korunur.
Stres ve bunalımları gider.
Tembellikten korunur.
Kalp sıkıntısını giderir.
Sinir bozukluğunu giderir.
Okuyanın dileği gerçekleşir.
Yüz defa okununca şerden ve kötülükten korur.
Nefes darlığını giderir.
Okuyanın işleri kolaylaşır.
«Cibril bana geldi ve şöyle dedi: «Şüphesiz ki benim ve senin Rab-bımız buyuruyor: «Senin namını nasıl yükselttim?» Peygamberimiz ona: «Allah daha iyi bilir» diye cevap veriyor. Bunun üzerine Cibril, Allah’ın şöyle buyurduğunu haber veriyor: «Ben anıldığım zaman sen de benimle beraber anılıyorsun..»
«Rabbimden bir meseleyi sordum ve isterdim ki onu O’ndan sormayayım. Dedim ki: «Benden önce peygamberler bulunuyordu. Onlardan kimine rüzgârı baş eğdirdin, kimi ölüleri diriltebiliyordu.» Bunun üzerine Rabbim şöyle buyurdu: «Ya Muhammedi Seni yetim olarak bulup barındırmadım mı?» Ben de: «Evet Ya Rabbî!» dedim. Yine buyurdu ki: «Seni mü-tehayyir ve yol bilmez iken bulup doğru yola iletmedim mi?» Ben de «Evet Ya Rabbî!» dedim. O yine buyurdu ki: «Seni fakir bulup zengin kılmadım mı?» Ben de: «Evet Ya Rabbî!» dedim. Sonra Rabbım şöyle buyurdu : «Senin göğsünü açıp genişletmedik mi, namını yükseltmedik mi?» Ben de: «Evet Ya Rabbî!» dedim.»
«Rabbımın göklerle yer hakkında bana emrettiğini alıp telakki ettikten sonra şöyle dedim: «Ya Rabbî! Benden önce ne kadar bir peygamber bulunduysa mutlaka ona tekrîmde bulundun; benim için nasıl bir tekrîm hazırladın?» Bunun üzerine Rabbım şöyle buyurdu : «Onlara verdiğimden daha üstününü sana vermedim mi? Ben ne kadar anılsam sen de benimle beraber anılmıyor musun? Aynı zamanda senin ümmetinin göğüslerini ilim ve hikmetin kaynağı haline getirdim; Kur’ân’ı (hafızalarına nakşedip) ezber okuyorlar ki bu özelliği hiçbir ümmete vermedim. Ayrıca sana Arş’ımın hazinelerinden bir hazine verdim : lâ havle velâ kuvvete illâ billahi’l-aliyyi’lazîm.»
Aynı hadîsin ikinci tarikle rivayetinde şu cümleler de yer almaktadır: «İbrahim’i «halıI» Musa’yı «kelîm» edindin. Davud’a dağları, Süleyman’a rüzgâr ve şeytanları musahhar kıldın; İsa’dan yana ölüleri dirilttin. Benim için nasıl bir tekrîm hazırladın?…»
Açıklama : Yukarıdaki hadîste: «Ben ne kadar anılsam, sen de benimle beraber anılmıyor musun?» sözünden maksadın ezan olduğunu ilim adamlarının çoğu belirtmiştir. Aynı zamanda Arş’ın ön cephesine lâ ilahe illallah, muhammed’ün resûlüllah ibaresinin yazılması ve meleklerin her an bu cümleyi okuması da bunun bir başka yorumu olabilir.
İNŞİRAH SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Mekkeli şaşkın müşrikler, Müslümanları fakirlikle ayıplayıp küçümsemede çok ileri gidince, ilgili sûre, .teselli ve tebşir manâ ve hikmetiyle indirildi.
Nitekim İbn Cerîr, ei-Hasan’dan rivayetle diyor ki: «Bu sûre indiği zaman Resûlüllah (A.S.) Efendimiz ashabına «Size beşaret ve müjde veriyorum : Bir sıkıntı iki genişlik ve kolaylığı alt edemez değil mi?» buyurarak yakında bu gibi sataşma ve küçümsemelerin tesirini kaybedeceğine ve İslâm’ın izzet ve şerefle yükseleceğine işarette bulundu.