Rahman ve Rahim olan Allahın Adıyla..
Kamer süresinin faziletleri sırlarını en iyi bilen Yüce Allah ve Resülüdür. Kuranı Kerim önemli surelerden biri olan kamer ve ayetlerini okunduğunda manevi bir armağan verilir. Tabi kişi ne niyetle okuyup o sureyi vesile ederek duada bulunması ve niyetide önemlidir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır.
Kur’ân-ı kerîmin elli dördüncü sûresi.
Kamer sûresi Mekke’de nâzil oldu (indi). Elli beş âyet-i kerîmedir. Ayın yarılıp bölünmesi mûcizesi anlatıldığından Sûret-ül-Kamer denilmiştir. Sûrede, kıyâmetin yakın olduğu, buna rağmen müşriklerin nefislerine uyarak gerçekleri yalanladıkları, vak ti gelince, zillet içinde kabirlerinden çıkacakları ve Resûlullah efendimizi yalanlamalarının cezâsını çekecekleri anlatılmaktadır. Ayrıca bâzı peygamberlerin kıssaları da bildirilmektedir.
KAMER SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
“Saat yaklaştı, ay yarıldı.” ayetinin (1. ayet) nüzul sebebi ile ilgili olarak Buhari, Müslim ve Hakim’in rivayetlerine göre İbni Mes’ud şöyle dedi: Rasulullah hicret etmeden önce idi. Mekke’de Ay’ı ikiye ayrılmış olarak gördüm. “Aya sihir yapıldı.” dediler. Bunun üzerine “Saat yaklaştı, ay ayrıldı.” ayetleri indi.
Tirmizî’nin Enes’ten rivayet ettiğine göre Mekkeliler Rasulullah’tan bir delil istediler de Ay iki defa, ikiye ayrıldı. Bunun üzerine Kamer suresinin ilk iki ayeti indi.
Muhammed bin Cerir, Ebu Davud et-Tayâlisî ve Beyhakî’nin rivayetlerine göre Abdullah bin Mes’ud şöyle dedi: Rasulullah’ın döneminde Ay ikiye ayrıldı. Kureyş: “Bu İbni Ebî Kebşe’nin bir sihridir, sizi büyüledi, se-ferdekilere de sorun bakalım.” dediler. Sordular. Onlar da “evet gördük” dediler. Bunun üzerine Kamer suresinin ilk iki ayeti indi.
İbni Cerir’in İbni Abbas’tan rivayetine göre Bedir günü müşriklerin “Biz intikam almaya muktedir bir topluluğuz” demeleri üzerine “Yakında o topluluk hezimete uğrayacak ve arkalarını dönüp kaçacaklar.” ayeti (45. ayet) indi.
Müslim ve Tirmizî’nin Ebu Hüreyre’den rivayet ettiklerine göre müşrikler geldi, Rasulullah (s.a.) ile kader konusunda tartıştılar. Bunun üzerine “Şüphesiz günahkârlar sapıklık ve ateş içindedir.” ayetinden (47. ayet) “Şüphesiz biz her şeyi bir ölçü içinde yarattık.” ayetine (49. ayet) kadar indi.
İbni Hıbbân’ın rivayetine göre Ebu Ümame el-Bâhilî şöyle dedi: Allah’a yemin ederim ki Rasulullah’ın “şüphesiz günahkârlar sapıklık ve ateş içindedir. O gün “Tadın ateşin dokunmasını.” denilerek, cehennemde yüzleri üstü sürüklenirler. Şüphesiz biz her şeyi bir ölçü içinde yarattık.” ayetleri (47-49. ayetler)Kaderiyye (Kaderi inkâr edenler) hakkında indi, dediğini işittim.
Ebu Bekr İbni Harisin Ebu Zürâre el-Ensârî’den naklettiğine göre Rasulullah (s.a.) “Şüphesiz günahkârlar sapıklık ve ateş içindedir.” ayetini okudu sonra “Bu ayet, bu ümmetin sonundan Allah’ın takdirine inanmayan bir grup insan hakkında inmiştir.” dedi.
KAMER SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim günaşırı Kamer Suresini okursa, Allah’u Teala kıyamet gününde onun yüzünü dolunay gibi parlak diriltir.”(Kadı Beyzâvî, Beyzâvî Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vîl), 2/450)
Kötülüklerden korunmak için okunduğunda Allahın İzniyle korunur.
Allahın izniyle her kim zor işlerini kolaylaştırmak isterse, Cuma günü bu sureyi okusun.