Konularına göre alfabetik Kur’an sistematik fihristi kelime sözleri. Bilgin Kur’anı Kerim de sure ve ayetlerin anlamları meali nedir? Kurani Kerimde bilgin hakkında neler söylüyor? Bilgini anlatan ayetler nelerdir? Kuranda geçen bilgin ile ilgili ayetler hangileridir?
Maide Suresi, 44. ayet: Gerçek şu ki, Biz Tevrat’ı, içinde bir hidayet ve nur olarak indirdik. Teslim olmuş peygamberler, Yahudilere onunla hükmederlerdi. Bilgin-yöneticiler (Rabbaniyun) ve yüksek bilginler de (Ahbar), Allah’ın Kitabı’nı korumakla görevli kılındıklarından ve onun üzerine şahidler olduklarından (onunla hükmederlerdi.) Öyleyse insanlardan korkmayın, Benden korkun ve ayetlerimi az bir değere karşılık satmayın. Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse, işte onlar, kafir olanlardır.
Maide Suresi, 44. ayet okunuşu : İnnâ enzelnet tevrâte fîhâ huden ve nûr(nûrun), yahkumu bihen nebiyyûnellezîne eslemû lillezîne hâdû ver rabbâniyyûne vel ahbâru bimestuhfizû min kitâbillâhi ve kânû aleyhi şuhedâe, fe lâ tahşevûn nâse vahşevni ve lâ teşterû bi âyâtî semenen kalîlâ(kalîlen) ve men lem yahkum bimâ enzelallâhu fe ulâike humul kâfirûn(kâfirûne).
Maide Suresi, 63. ayet: Bilgin-yöneticileri (Rabbaniyyun) ve yüksek bilginleri (Ahbar), onları, günah söylemelerinden ve haram yiyiciliklerinden sakındırmalı değil miydi? Yapmakta oldukları ne kötüdür.
Maide Suresi, 63. ayet okunuşu : Lev lâ yenhâhumur rabbaniyyûne vel ahbâru an kavlihimul isme ve eklihimus suht(suhti) lebi’se mâ kânû yasneûn(yasneûne).
Araf Suresi, 109. ayet: Firavun kavminin önde gelenleri dediler ki: “Bu gerçekten bilgin bir büyücüdür”;
Araf Suresi, 109. ayet okunuşu : Kâlel meleu min kavmi fir’avne inne hâzâ le sâhırun alîm(alîmun).
Araf Suresi, 112. ayet: “Bütün bilgin büyücüleri sana getirsinler.”
Araf Suresi, 112. ayet okunuşu : Ye’tûke bi kulli sâhırin alîm(alîmin).
Tevbe Suresi, 31. ayet: Onlar, Allah’ı bırakıp bilginlerini ve rahiplerini rablar (ilahlar) edindiler ve Meryem oğlu Mesih’i de. Oysa onlar, tek olan bir İlah’a ibadet etmekten başka bir şeyle emrolunmadılar. O’ndan başka İlah yoktur. O, bunların şirk koştukları şeylerden Yücedir.
Tevbe Suresi, 31. ayet okunuşu : İttehazû ahbârehum ve ruhbânehum erbâben min dûnillâhi vel mesîhabne meryem(meryeme), ve mâ umirû illâ li ya’budû ilâhen vâhidâ (vâhiden),lâ ilâhe illâ huve, subhânehu ammâ yuşrikûn(yuşrikûne).
Tevbe Suresi, 34. ayet: Ey iman edenler, gerçek şu ki, (Yahudi) bilginlerinden ve (Hıristiyan) rahiplerinden çoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler ve Allah’ın yolundan alıkoyarlar. Altını ve gümüşü biriktirip de Allah yolunda harcamayanlar… Onlara acı bir azabı müjdele.
Tevbe Suresi, 34. ayet okunuşu : Yâ eyyuhellezîne âmenû inne kesîren minel ahbâri ver ruhbâni le ye’kulûne emvâlen nâsi bil bâtıli ve yasuddûne an sebîlillâh(sebîlillâhi), vellezîne yeknizûnez zehebe vel fıddate ve lâ yunfikûnehâ fî sebîlillâhi fe beşşirhum bi azâbin elîm(elîmin).
Yunus Suresi, 79. ayet: Firavun: “Bana bütün bilgin büyücüleri getirin” dedi.
Yunus Suresi, 79. ayet okunuşu : Ve kâle fir’avnu’tûnî bi kulli sâhırin alîm(alîmin).
Hicr Suresi, 53. ayet: Dediler ki: “Korkma biz sana bilgin bir çocuk müjdelemekteyiz.”
Hicr Suresi, 53. ayet okunuşu : Kâlû lâ tevcel innâ nubeşşiruke bi gulâmin alîm(alîmin).
Şuara Suresi, 34. ayet: (Firavun,) Çevresindeki önde gelenlere: “Bu” dedi, “Doğrusu bilgin bir büyücüdür.”
Şuara Suresi, 34. ayet okunuşu : Kâle lil melei havlehû inne hâzâ le sâhırun alîm(alîmun).
Şuara Suresi, 197. ayet: İsrailoğulları bilginlerinin onu bilmesi onlar için bir delil (ayet) değil mi?
Şuara Suresi, 197. ayet okunuşu : E ve lem yekun lehum âyeten en ya’lemehu ulemâu benî isrâîl(isrâîle).
Zariyat Suresi, 28. ayet: (Onlar yemeyince) Bunun üzerine içine bir tür korku düştü. “Korkma” dediler ve ona bilgin bir erkek çocuk müjdesini verdiler.
Zariyat Suresi, 28. ayet okunuşu : Fe evcese minhum hîfeh(hîfeten), kâlû lâ tehaf, ve beşşerûhu bi gulâmin alîm(alîmin).