Konularına göre alfabetik Kur’an sistematik fihristi kelime sözleri. Faciri anlatan ayetler nelerdir? Kuranda facir ilgili arapça sure ve ayetlerin okunuşları hangileridir? Kurani Kerimde facir hakkında neler söylüyor? Facir kuranda nasıl geçiyor? Facir ile ilgili Kur’anı Kerim de sure ve ayetlerin anlamları meali nedir?
Facir kelimesi sözlükte “yalancı, fasık, zinakar ve asİ” anlamlarına gelmektedir. İslam dininde ise “Facir” kavramı inkar, şirk, yalan, zina, hırsızlık gibi manalara gelen bu kelime aynı zamanda, Allah c.c ve Peygamberin haram kıldığı fiilleri işleyen, kafir, münafık, müşrik ve asilere, doğru yoldan sapanlara, çıkanlara ve ahlak dışı davranışlarda bulunan kimselere denilmektedir. Facir kelimesini Çoğulu ise füccar ve fecere’dir.
Kuran’ı Kerimde ise facir kelimesi nankörler anlamına gelmekte olan keffar kelimesi ile ve bu kelimenin çoğul şekli olan fecere, kafirler anlamındaki kefere kelimesi ile birlikte birer ayette geçmiştir. Ayetler şunlardır.
Sad Suresi, 28. ayet: Yoksa Biz, iman edip salih amellerde bulunanları yeryüzünde bozgunculuk çıkaranlar gibi (bir) mi tutacağız? Ya da muttakileri facirler gibi (bir) mi tutacağız?
Sad Suresi, 28. ayet okunuşu : Em nec’alullezîne âmenû ve amilûs sâlihâti kel mufsidîne fîl ardı em nec’alul muttekîne kel fuccâr(fuccâri).
Abese Suresi, 42. ayet: İşte onlar da, kafir, facir olanlardır.
Abese Suresi, 42. ayet okunuşu : Ulâike humul keferetul fecerah(feceratu)
İnfitar Suresi, 14. ayet: Ve şüphesiz facir (kötü) olanlar da, elbette çılgınca yanan ateşin içindedirler.
İnfitar Suresi, 14. ayet okunuşu : Ve innel fuccâre lefî cahîm(cahîmın).
Mutaffifin Suresi, 7. ayet: Hayır; facir olanların kitabı şüphesiz “Siccîn” dedir.
Mutaffifin Suresi, 7. ayet okunuşu : Kellâ inne kitâbel fuccâri le fî siccîn(siccînin).