Mekke döneminde inmiştir. 7 âyettir. Mâ’ûn, yardım ve zekât demektir. Kur’ân-ı kerîmin yüz yedinci sûresi. Mâ’ûn sûresi Mekke-i mükerremede nâzil oldu (indi). Yedi âyet-i kerîmedir. Son âyet-i kerîmesinde Mâ’ûn kelimesi sûreye isim olmuştur. Sûrede, İslâm dînini tekzîb eden (yalanlayan) ve Allahü teâlânın emirlerine karşı gelerek cimrilikte bulunan kimsel erin, uygunsuz hareketlerinden bahsedilmektedir. (İbn-i Abbâs, Taberî)
Kuran-ı Kerim İslam’ın kutsal kitabıdır. Bir çoğumuz Kuran-ı Kerimi arapça okumayı öğrenemediğimiz için bilmiyoruz. Tabi bu öğrenmiyeceğimiz anlamına gelmez. O nedenle bir çoğumuz arapça bilmediği için’de arapça ayetleri latince harflerle okumaya çalışıyoruz. Arapça bir sözcük olan “kuran”, okumak, ezbere okumak, bir araya getirmek anlamına gelir. «Kur’ân» kelimesi olarakta Arapça’da «yazıyla tespit edilmiş vahiylerin bütünü» anlamına gelir. Şimdi sizler için hazırladığımız Kur’anı Kerim surelerden olan Maun süresi arapça yazılışı ile latince harflerle Türkçe okunuşunu derledik. Ayrıca Diyanet İşleri tarafından düzenlenen mealine’de yer verdik. Bu sebeple hem Arapça yazısı hem de latince okunuşunu öğrenerek okuyabilirsiniz.
Kim Mâ’ûn sûresini okursa, eğer zekâtını vermiş ise, Allahü teâlâ onu mağfiret eder. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
MA’UN SURESİ MEALİ VE ANLAMI
Bismillâhirrahmânirrahîm
1. Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı!
2,3.İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir.
4.Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,
5.Onlar namazlarını ciddiye almazlar.
6.Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar.
7.Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.
MA’UN SURESİ OKUNUŞU
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Era’eytellezî yükezzibü biddîn
2- Fezâlikellezî, yedu’ulyetîm
3- Velâ yehüddü alâ ta’âmilmiskîn
4- Feveylün lilmüsallîn
5- Ellezîne hüman salâtihim sâhûn
6- Ellezîne hüm yürâûne
7- Ve yemne’ûnelmâ’ûn