Yüce Allah Azimuşşan gönderdiği kitabımız Kuranı Kerim de olan Mearic Süresinin fazileti ve sırları nelerdir. Kur’an tilâveti İslam’da faziletli amellerden biridir. Kur’an okumaktan maksat, öncelikle onun emir ve nehiylerine uymaktır. Mearic Suresinin Faziletleri, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Bu manevi armağanlara surelerin ve ayetlerin faziletleri denir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır. Kuran-ı Kerim herde deva devadır şifadır.
Hz. Âişe’den (ra) Kuranı Kerim hakkında şöyle rivâyet edilmiştir: Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) hasta olan akrabalarının üzerine okuyarak sağ eliyle onları sıvazlar ve şöyle derdi: Ey Allah’ım, ey insanların Rabb’i, şu hastalığı gider, şifâ ver, şifâ veren Sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Hastalığı ortadan kaldıracak bir şifâ ver.
Kur’ân-ı kerîmin yetmişinci sûresi.
Meâric sûresi, Mekke’de nâzil oldu (indi). Kırk dört âyet-i kerîmedir. Üçüncü âyet-i kerîmede geçen el-Meâric kelimesinden dolayı Sûret-ül-Meâric denilmiştir. Meâric, ma’recin çoğulu olup yükselme dereceleri demektir. Sûrede, kıyâmetin nasıl olacağı ve hâlleri ile Cehennem azâbı bildirilmektedir.
MEARİC SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Nesai ve İbni Ebi Hatim’in rivayetlerine göre İbni Abbas Yüce Allah’ın: “İsteyen biri inecek bir azabı istedi.” buyruğunda kastedilen kişi Nadr b. el-Haris olduğunu söylemiştir. O “Ey Allah, eğer bu senin katından hakkın kendisi ise durma bizim üzerimize gökten taş yağdır.” (Enfal, 8/32) demişti.
İbni Ebi Hatim de Süddi’den Yüce Allah’ın: “İsteyen biri… istedi” buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Ayet Mekke’de Nadr b. Haris hakkında inmiştir. O “Ey Allah, eğer bu senin katından hakkın kendisi ise…” (Enfal, 8/32) demişti. Azaba uğraması Bedir günü olmuştu.
İbnü’l-Münzir’in rivayetine göre Hasen dedi ki: Yüce Allah’ın: “İsteyen biri inecek bir azabı istedi” buyruğu nazil olunca insanlar azap kimlere gelecektir, diye sordular: Bunun üzerine Yüce Allah: “O, kâfirler içindir. Onu önleyebilecek yoktur.” buyruğunu indirdi.
MEARİC SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Kim Meâric sûresini okursa, Allahü teâlâ ona emânetlerini ve vâdlerini gözetenlerin sevâbını verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Her kim akşam yatarken bu sureyi okumayı adet haline getirirsqe, Allah’u Teala o kimseyi korkulu rüya görmekten ve ihtilam olmaktan muhafaza eder.
Meâric, ma’recin çoğulu olup yükselme dereceleri demektir. Sûrede, kıyâmetin nasıl olacağı ve hâlleri ile Cehennem azâbı bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs, Taberî, Râzî)
Hangi mümin sureyi sürekli zikrederse, Yaradan ; o mümin için sözünde duran ve emanete sahip çıkan insanların kazandığı sevap gibi hanesine sevap yazar.
Mearic Suresini sürekli zikreden, er yada geç başarıya ulaşır,
Sureyi bol bol zikreden kıyamet korkularından kendini uzak hisseder.
Allahü teâlâ Meâric sûresinde meâlen buyuruyor ki:
Melekler ve ruh oraya (arş-ı ilâhîye) bir günde varırlar. Bu günün uzunluğu (dünyâ senesi ile) elli bin senelik yoldur. (Âyet: 4)
Kim Meâric sûresini okursa, Allahü teâlâ ona emânetlerini ve vâdlerini gözetenlerin sevâbını verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)