Kuranı Kerim’de bulunan ve tazeliğini ve gençliğini gösteren delillerden biri Naziat süresinin fazileti ve sırlarıdır. Onun için Naziat süresinin okunmasındaki önemi ve yararları şüphesiz ki tartışılamaz. Çünkü Kuranı kerim okumanın bir çok sevabı vardır. Hatta bunun sevabı dedelerine, çocuklarına ve torunlarına tesir eder. Şunu hiç unutmayın Allah (CC)’ın ayetleri her derde devadır. Onun için Peygamberimiz’in Kur’an okumanın fazilet ve değerine işaret eden pek çok hadisleri vardır.
Kur’ân-ı kerîmin yetmiş dokuzuncu sûresi. iniş sırasına göre seksen birinci sûredir. Nebe’ sûresinden sonra, İnfitâr sûresinden önce inmiştir. Nâziât sûresi, Mekke’de nâzil oldu (indi). Kırk altı âyet-i kerîmedir. Sûrenin ilk kelimesi olan ve söküp koparan ve çekip alan mânâsına gelen Nâziât kelimesi sûreye isim olmuştur. Sûrede; kıyâmetin şiddeti ve onu inkâr edenlerin dirilişi, yeri göğü yaratan Allahü teâlânın insanları yeniden diriltmeye kâdir olduğu bildirilmektedir.
NAZİAT SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
“Biz mi sahiden eski hale döndürülmüş olacağız?”, “Öyle ise bu (yeni hayata dönüş) ziyanlı bir dönüştür.” ayetlerinin (10 ve 12. ayetler) nüzul sebebiyle ilgili olarak: Said b. Mansur, Muhammed b. Kâ’b’ten rivayet ederek dedi ki: “Biz mi sahiden eski hale döndürülmüş olacağız?” ayeti inince Kureyş kâfirleri, ölümden sonra yaşarsak zarar ederiz, dediler ve şu ayet indi: “Dediler: “Öyle ise bu ziyanlı bir dönüştür.”
“Sana o saati, onun ne zaman demir atacağını sorarlar…” ayetinin (42. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak: Hakim ve İbni Cerir, Aişe’den rivayet ettiklerine göre Rasulullah (s.a.)’a şu ayet ininceye kadar kıyametten soruyordu: “Sana o saati, onun ne zaman demir atacağını sorarlar. Sende ona ait şey (herhangi bir bilgi) yoktur ki anlatasın. Onun nihayeti ancak Allah’a (dayanır.)”
İbni Ebi Hatim İbni Abbas’tan rivayet etti: Mekke ehli müşrikleri Peygamber (s.a)’e alay için sorarak, kıyamet ne zaman olacak, dediler. Allah Tealâ şu ayeti -surenin sonuna kadar- indirdi: “Sana o saati, onun ne zaman demir atacağını sorarlar…”
Taberani ve İbni Cerir, Târik b. Şihab’tan rivayet ettiler. Dedi ki: Rasulullah (s.a.) şu ayet ininceye kadar kıyameti çokça anıyordu: “Sende ona ait şey (herhangi bir bilgi) yoktur ki anlatasın. Onun nihayeti ancak Allah’a (dayanır.)” İbni Ebi Hatim, Urve’den aynısını rivayet etti.
NAZİAT SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Tövbemiz artar. Çünkü halimizi idrakimiz artmaya başlamıştır.
Akıl melekelerimiz gelişir. Algılama yetilerimiz kuvvetlenir. Kavrayış kabiliyetimiz artar.
Güncel tanımlama ile farkındalık ve analitik düşünme yetileri güçlenir.
Sırlar verilir. Beş duyu ile doğrudan algılanamayan bilgiler sunulur.
Edep ve güzel ahlakta mesafe alınır.
Hakk’a, doğruya, güzelliğe, iyiliğe davet edilir.
Kapalı kapılar açılmaya başlar, aşılamayan engeller kolaylıkla aşılır.
Kişilikli, karakterli, kendini bilen bir birey oluşumunda etken bir faktördür.
Okur; bilinçli, aydın, münevver kişilik donanımlarını kazanır.
Okuruna naz ehli olma ayrıcalığı kazandırır. Bu hâl Cenabı Allah’ın kendilerinden hoşnut olduğu özel nitelikli kullarına tanınan öncelikli olma durumudur.
En önemli ve aşılması güç olan ŞİRK manevi, kalbi hastalığının ilacıdır.
Anlayış. Mantık. Muhakeme. Zekâ. Dimağ. Beyin. Müdrike. Us. Müfekkire. Akıl. Algı. Beceri. Bilinç. Fikir. Bilgi. Düşünce. Düşünce. Hafıza. Sağduyu. Dikkat. Alırlık. Yetenek. Entelektüalizm. Anlak. Feraset. Ufuk. İdrak. Basiret. Öngörü. Kavrayış. Algılayış. Seziş. Sağgörü. Kavrama. İrfan. Kariha. İzan. Havsala. Tüm bu kavramlar okurda donanım olarak belirginlik gösterir.
Naizat suresinin en önemli kazanımlarından olan MİRAÇ olgusu, okurun duygu ve düşün dünyasında gelişir ve gerçekleşir. Böylelikle tasavvufta fenafişşeyh-fenafirresul-fenafillah olarak adlandırılan ruhsal ilerleme – ahlaki yücelme son derece kolaylaşır.
Naziat Suresi okuru adına ölmeden önce ölünüz hadisi şerifinin gerçeklik kazanmasına, yaşanmasına etken ve ettirgen bir destek unsuru olarak kolaylaştırıcı rol üstlenmektedir. Kuşkusuz bir lütuftur.
İnsanin algilarini acan imanini kuvvetlendiren fazilet yorumu olmus.tesekkurler Allah Razi Olsun Dert yuzu gormeyin
kaynak neresi ? bu yazılanların doğruluğu hangi kaynakta geçiyor. Bana bilgiden ziyade yorum gibi geldi.