İslam dini’nin en önemli kaynağı olan Kuran’ı Kerim’dir? Peki Kuranı Kerimin önemli surelerinden olan Neml süresinin fazileti ve sırları nelerdir? Kuran okunmasının fazileti ile ilgili bir çok ayet vardır. Kur’an’ın yeni nazil oluyormuş gibi tazeliğini ve gençliğini gösteren delillerden biri de Kur’an’ın yirmi yedinci suresi olan Neml suresi ve onun ayetleridir.
Bu nedenle Neml süresi’de insanların ruhlarını terbiye etmek, kalplerini imanla, akıllarını ilim ve irfanla kemale erdirmek, onlara hakiki hikmet dersini vermek, beşeriyeti hatalı yollardan çevirmek ve hidayet yolunu göstermek üzere inzal olmuştur. Burada şunuda söylemek gerekir ki, Eğer her Müslüman Kuran’ı Kerim’de yer alan esaslara uygun olarak yaşarsa insanlar ve toplumlar arasında sorunlar ortaya çıkmaz. Dünyaya ait her derdin çaresine aslında kutsal kitabımızda rastlamak mümkündür. Kuran’ı Kerim Müslümanların hayat rehberidir ve bu nedenle Müslümanlar için büyük önem taşır.
Kur’ân-ı kerîmin yirmi yedinci sûresi.
Neml sûresi, Mekke’de nâzil oldu (indi). Doksan üç âyet-i kerîmedir. On sekizinci âyetinde Süleymân aleyhisselâmın ordusuna yol veren karıncalardan bahs (söz) edildiği için sûreye, Neml denilmiştir. Neml karınca demektir. Sûrede; hazret-i Mûsâ, Dâvûd , Süleymân, Sâlih ve Lût aleyhimüsselâmın kıssaları, kıyâmet alâmetleri bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs, Râzî, Kurtubî)
NEML SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Kim Neml sûresini okursa, Süleymân aleyhisselâmı tasdîk eden ve yalanlayanların adedinin on katı sevâb kazanır. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Neml Suresini okursa, (Hazreti) Süleyman (Aleyhisselam), (Hazreti) Hud (Aleyhisselam), (Hazreti) Salih (Aleyhisselam), (Hazreti) Şuayb (Aleyhisselam), ve (Hazreti) İbrahim (Aleyhisselam)‘e iman eden ve inkar edenlerin sayısınca, on sevap verilir. Ve kabirden “Lâ ilâhe illallah” diyerek kalkar” (Ebu Suud Efendi, Ebu Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim), 6/307)
Rivayet Edildi ki:
* Bu Sureyi (Neml) okuyan kimse, düşmanlarının şerrinden korunur.
* İnsanlar arasında saygınlığının artmasını isteyen kişi, Neml Suresinin 9-11 ayetlerini, Receb ayında Cuma günü yazıp üzerinde taşımalı ve sürekli okumalıdır.
* Bir yerin bereketli yağmura kavuşması, düşman ve kötülüklerden korunması için neml suresinin 59-64 ayetleriyle dua edilmelidir.
* İlim ve Fende ilerlemek ve eşyanın hakikatini tanıyabilmek isteyen kişi Neml suresinin 93. ayetini okumalıdır.
* Neml Suresini her kim devamlı okursa, Allah u teala o kimseyi zalimlerin kötülüklerinden korur. Neml suresi Kuran-ı kerimin 378. sayfasındadır.93 ayetir.
NEML SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Bu surede Nemi (karınca) Vadisi kıssasının yer alması ve buradaki karın*calardan birinin diğer karıncalara hitaben” “Hz. Süleyman’ın (a.s.) ordusu ta*rafından hiçbir kasıt olmaksızın çiğnenmeye maruz kalmamaları” için yuvala*rına girmelerini tavsiye eden nasihatinin anlatılması sebebiyle bu sureye Nemi (karınca) Suresi adı verilmiştir.
Cenab-ı Hakk’ın kendisine kuşların ve diğer hayvanların dilini öğrettiği Hz. Süleyman (a.s.) karıncanın bu sözünü anladı ve bu sözden dolayı tebessüm etti. Ardından da verdiği nimetinden dolayı Rabbine şükretti.
1- Bu sure (önceki suredeki) peygamberlerin kıssalarının devamı gibidir. Burada Hz. Davud ve Hz. Süleyman (a.s.) kıssaları anlatılmaktadır.
2- Şuara Suresi’nde kısaca zikri geçen bazı peygamber kıssaları bu surede tafsilatıyla anlatılmaktadır. Meselâ, Hz. Musa kıssası (Nemi, 7-14), Hz. Salih kıssası (Nemi, 45-53) Hz. Lût kıssası (Nemi, 54-58) gibi.
3- Bu üç sure (Şuara, Nemi ve Kasas sureleri) peşpeşe ve bu sırayla, nazil olmuşlardır. Bu durum, mushafta bu şekilde sıralanması için yeterli bir sebep*tir.
İbni Abbas ve Cabir b. Zeyd surelerin nazil olma sıraları hakkında şu riva*yeti nakletmişlerdir: “Önce Şuara, sonra Ta-Sîn daha sonra Kasas suresi yer almaktadır.”
Ayrıca bu üç surenin başlangıç kelimelerinde de benzerlik bulunmaktadır: Şuara (ta-sin-mim) ile, Nemi (ta-sin) ile, Kasas (ta-sin-mim) ile başlamaktadır.
Belki de Şuara ile Kasas sureleri arasındaki bu benzerlik -yani her iki su*renin de (tâ-sin-mim) ile başlamaları- ve Nemi Süresindeki cüz’î farklılık -yani (tâ-sin) ile başlaması- bu mukattaa harflerinden asıl maksadın tekrar vurgulanmasıdır. Bu maksat bazen bu harflerden fazla bazan da noksan olmak sure*tiyle dillerinin cümleler meydana getiren bu harflerinden oluşan Kur’an ile Araplara meydan okunmasıdır.
4- Yine bu iki sure (Nemi ve Şuara sureleri) arasında konu benzerliği hu*susunda benzerlik bulunmaktadır.
Zira Şuara suresinin başında “Bu ayetler apaçık kitabın ayetleridir.” den*miştir.
Şuara suresinin sonlarında “Bu (Kur’an) âlemlerin rabbi tarafından indi*rilmedir. “, “Bu ayetler Kur’anın ayetleridir.” yani âlemlerin rabbi tarafından in*dirilmedir, denmiştir.
5- Bu iki sure Kur’an kıssalanndaki amaç birliğini beyan etme konusunda buluşmaktadır. Bu da kavminden gördüğü eziyete ve kavminin kendisinden yüz çevirmesine karşılık Rasulullah’ın (s.a.) teselli edilmesidir.