Kur’anı kerim’in her süresi ve ayeti önemlidir? Bu gün sizler için Saff süresini faziletleri ve sırlarını derledik. Hangi dua yada sure olursa olsun önce niyet çok önemli . Öncelikle şunu bilmek gerekir, Dinimizin temeli Kur’ân olduğu gibi İslâm âleminin temeli de Kur’ân’dır. O yüzden elinizden geldikçe okuyun ve okutun. Onun için bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Bu manevi armağanlara surelerin ve ayetlerin faziletleri denir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir.
Hangi evde Kur’ân okunmazsa o evde darlık, sıkıntı, huzursuzluk başgösterir. Rahmet melekleri oradan uzaklaşır ve şeytanlar orayı istilâ ederler.” Ayrıca Kur’an tilâveti İslam’da faziletli amellerden biridir. Kur’an okumaktan maksat, öncelikle onun emir ve nehiylerine uymaktır. Fakat sadece okumanın da sevabı ve mükâfatı vardır. Kur’an kendisiyle amel edenlere ve inanarak ibadet kastıyla okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olacaktır..
Medine döneminde inmiştir. 14 âyettir. Sûre, adını 4. âyette geçen “saff” kelimesinden almıştır. Saff, sıra, dizi demektir. Sûrede başlıca, Allah yolunda cihadın fazileti konu edilmektedir.
SAF SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
İbni Cerir’in Ebu Salih’ten rivayet ettiğine göre ashab-ı kiramdan bazıları “Allah’ın en sevdiği amelin hangisi olduğunu bilsek, yaparız.” dediler. Bunun üzerine “Ey iman edenler! Size…bir ticareti göstereyim mi?” ayeti (10. ayet) indi. Ancak bundaki cihad emrinden hoşlanmadılar. Bunun üzerine de “Yapamayacağınız şeyi niye söylüyorsunuz?” ayeti indi.
İbni Ebi Hatem İbni Abbas’tan da benzeri bir rivayet nakletmiştir. Yine İbni Ebi Hatem’in İbni Abbas’tan ve İbni Cerir’in Dahhak’tan naklettiklerine göre “Yapamayacağınız şeyi niye söylüyorsunuz?” ayeti, savaşta vurma, öldürme gibi yapmadığı şeyleri yapmış gibi söyleyen birisi hakkında inmiştir.
İbni Ebi Hatem’in Said b. Cübeyr’den naklettiğine göre “Ey iman edenler! size… bir ticareti gösetereyim mi?” ayeti (10. ayet) nazil olunca müslümanlar “Bu ticaretin ne olduğunu bilsek bu uğurda mallarımızı, evlâtlarımızı bile veririz.” dediler. Bunun üzerine “Allah’a ve peygambere iman eder…” ayeti (11. ayet) indi.
SAF SÛRESFNİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Saff Suresini okursa, kıyamet gününde İsa (Aleyhhisselam)‘ın arkadaşı olur.”(Kadı Beyzâvî, Beyzâvî Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vîl), 2/492)
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) uyumadan önce Müsebbihat (İsra, Hadid, Haşr, Saff, Cuma, Teğagün ve A’la) Surelerini okurdu.(Ebu Davud, Edeb, 17; Tirmizi, Fedailül-Kur’an, 21)
Yolculukta okunursa, hırsızların şerrinden ve diğer tehlikelerden korunur.
Aile Huzursuzluğu için Okunabilir.