10 Kasım Nedir ? 10 kasımda ne oldu ? 10 Kasım Atatürk anma haftası günü olarak her yıl 10 Kasım saat 09:05 geçe saygı ile atamızı anarız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Büyük Mustafa Kemal ATATÜRK‘ü 10 Kasım 1938 yılında aramızdan ayrılışını her sene hatırlamak ve unutmamak amacıyla okullarda ve kurumlar hatta tüm Türkiye ve Türk milleti bu günü kutlar. Aslında 10 Kasım için kutlamak kelimesi yanlış, ancak maalesef birçok kişi bunu böyle yanlış kullandığı için doğruyu anlatmak için aynı kelimeyi kullandık. Büyük Önder Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de ebediyete intikal edişi şüphesiz ki Türk milletini derin bir üzüntüye boğmuştur. Bu sebeptendir ki her sene 10 Kasım günü Atamızın bize veda edişinin yıldönümünü yaslarla geçiririz. O yüce insanı anar onun kişiliğini anlatan hayatını anlatan ve onu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak konferanslar ve programlar düzenleriz. 10 Kasım günün anlam ve önemi bu nedenle çok önemlidir.
Toplumlar, tarihlerine yön veren ve geleceklerini aydınlatan liderlerini hiçbir zaman unutmazlar. Atatürk’te Türk tarihine yön vermiş, Türk milletini çağdaş bir toplum haline getirerek ülkemizin geleceğine ışık tutmuş, bu sayede unutulmaz olmuştur.
10 Kasım 09:05
Atatürk’ün sağlık durumu 1937 yılından itibaren bozulmaya başladı. Kendisine 1938 yılı başlarında siroz teşhisi konuldu. Avrupa’dan doktorlar getirildi. Türk ve yabancı doktorların tedavileri sonuç vermedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybetti. Cenazesi büyük bir törenle Ankara’ya uğurlandı ve Atatürk 21 Kasım 1938 günü Ankara’da yapılan büyük bir törenle Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. Bundan 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953’te kendisi için yaptırılan Anıtkabir’deki ebedi istirahatgahında toprağa verildi.
Atatürk’ün Hayatı Kısaca, Atatürk’ün Hayatı Özet
1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.
Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ile Meclis ve Hükümet Başkanlığına seçildi. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından, Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi ile onurlandırıldı. Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923’de cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
1934 yılında Gazi Mustafa Kemal’e meclis tarafından “Atatürk” soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkılâplar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.
Atatürk’ün hayatı, Türk milleti için adanmış, destansı bir yaşamdır.
İşte, 10 Kasım’lar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasa rağmen; Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılması için çaba gösterdiğimiz onun bize emanetlerini korumaya özen göstermemiz gerektiğini gençlerimize aşıladığımız günler olmalıdır. Bugün bizler onu her zamankinden daha iyi anlayarak, düşünceleri daha iyi kavrayarak, bilimin ışığında ülkemiz ve milletimiz için hayırlı birer vatandaş olma yolunda ilerlemeliyiz. Çünkü o da tıpkı öyle yapmıştı.
Gözün arkada kalmasın Yüce İnsan… Bizler emanetine gözümüz gibi bakacağız.