Ağaçlar Dünya’daki yaşan en büyük organizmalardır.Toprağın derinliklerine kök salan, gövdesi kereste ya da odun olmaya elverişli, dallı budaklı gövdesi yüksekliklere ulaşan, uzun ömürlü bitkidir. Tüm canlılar gibi ağaçların da büyümek için beslenmeye ve hava solunmaya ihtiyacı vardır. Topraktan su ve minerallen havadan ise karbon dioksit alırlar. Karbondioksit, kovalent bağlı bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküle sahip, normal koşullarda gaz halinde bulunan bileşiğin adıdır. Yapraklarındaki klorofil, güneş ışığı soğurarak karbon özümlemesini sağlar.
Eğer tohum uygun bir sıcaklıkla yeterli ölçüde oksijen elde edebilecek durumdaysa büyümeye başlar. Ağacın, ağaç kısmıyla kabuğu arasında “kambiyum” adı verilen canlı hücrelerden oluşan bir bant vardır. “Kambiyum” Demet kambiyumu veya vasküler kambiyum, iletim demetleri arasında yer alan yanal meristemdir. Yeni hücreler burada şekillenir; kambivumun ağaç kısmı tarafında büyüyenler ağaç, kabuk tarafında büyüyen kısımlar kabuk olarak olgunlaşır.
Böylece ağaç büyüdükçe eni de genişler. Ağaç kendi besinini kendisi üretir. Kökleri toprağın altından suyu ve mineralleri çeker. Bu ağacın öz suyunu oluşturur. Bu özsu yapraklara kadar ulaşır. Yapraklar da havadaki karbondioksiti emer. Ağaçlar hem boyuna hem de enine büyürler. Her dalın ucunda canlı hücre gruplan vardır. Aktif büyüme sürecinde bu hücrelerin sayısı çoğalarak yeni yaprakların ve sapın şekillenmesi sağlanır. Bir ağacın kesitine baktığımızda, koyu ve açık renkte şeritler görürüz. Açık renkli şeritlerin hücreleri daha büyüktür ve ilkbaharda oluşmuşlardır; kalın şeritler küçük hücreleri banndınr ve sonbaharda oluşmuşlardır.
Ağaç dallarının uçlarında çok sayıda hücre bulunur. Ağacın gelişmesi sırasında, bu hücreler de çoğalarak yeni dal ve yaprakları oluşturur. Böylece dallar genişlemeye devam eder. Ancak bir süre sonra dalların uçlarındaki bu hücreler daha az büyümeye başlar ve dalın gelişmesi giderek yavaşlar.
Ağaçlar Dünya”daki yaşan en büyük organizmalardır. Dünya”nın en büyük ağacı olan California”daki dev kızılçam 100 metre boya ve 1 metre kalınlığında bir gövdeye sahiptir. Bu ağaçlardan sadece birisinin toplam ağırlığı 200 ton”un üzerindedir. Bu yaşlı ağaçların yaprakları ve dalları çok azdır ve çoğunlukla da yaralıdır.