Ağlamayan çocuğa meme vermezler; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağlamayan çocuğa meme vermezler.
Sesini yükseltmeyen kimseye hakkını vermezler. Haklar insanın eline tıpış tıpış gelmez. Onları elde etmek için gerek sözlü, gerek fiili olarak mücadele vermek gerekir. İnsan hakkını aramak için sesini duyurmalı, onu aramalıdır. Susar, sesimizi çıkarmaz, hakkımızı aramazsak kimse bize yardım elini uzatmaz; hakkımızı vermez. Onun için hakkımızı arama yoluna gitmeli ve bu yolda sesimizi duyurmalıyız.
Kısaca açıklaması : Hakkımızın yendiği yerde susup sonuca katlanmak doğru değildir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Ekmek sırasında haksızlık olunca karşı çıktım hakkımı aldığımda bana ağlamayan çocuğa meme vermezler dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Bu gün dünyanın neresine giderseniz gidin küçük olsun büyük olsun haksızlıklar yapılıyor. Onun için kişi hakkını almak için beklememeli ve hakkını alabilmek adına mücadele etmelidir. İnsanların bir şeyler elde edebilmesi için onu öncelikle istemesi ve bu uğurda, elinden geleni yapması gerekir. Bizim başkasından haklı bir isteğimiz söz konusuysa, zamanında, çekinmeden istemesini bilmeliyiz. Hakkınızı istemeyi bildikten sonra haksızlığa uğramayacaksınızdır. Hz Ali’nin Allah razı olsun ondan hak ile ilgili müthiş bir sözü vardır. “Haksızlık karşısında eğilmeyiniz çünkü hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedebilirsiniz” İnsanlar çoğu defa haksızlıklara uğrarlar. Hakkı olan ellerinden alınır. Böyle durumlarda hakkını aramayı, almayı bilmek gerekir. Haksızlıklar karşısında tepkisiz kalan, elinden gittiği ile kalır.
Kimseyi ezmemek, kimsenin hakkını yememek lazım; ancak hakkımızı yemeye kalkanlara da gerekli cevabı vermeyi bilmeli, sesimizi yükseltmeyi bilmeliyiz. Eşeğe semer vuran çok olur, derler. Biz de eşek misali semer yemek istemiyorsak tepkimizi koymayı bileceğiz, hakkımızı yedirmeyeceğiz.