Fen Bilimleri Terimi Olarak Aktif Taşıma:
Yarı geçirgenbir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
Aktif taşıma nedir kaça ayrılır?
aktif taşıma= madde yoğunluğu az olan yerden çok olan ortama geçiştir. enerji kullanılır. sadece canlı hücrelerde görülür. enzim kullanılır. 1-endositoz 1-eksositoz yani ikiye ayrılır.
Aktif taşıma kimlerde görülür?
Hücre zarı üzerinde bulunan porlardan geçebilen moleküller, bu geçişlerde protein ve enzimlerin yardımını kullanmaktadır. Taşıma esnasında da enerji kullanımı olduğu için canlı hücrelerde aktif taşıma söz konusudur. Aktif Taşıma Tüm Canlılarda Ortak mıdır? Canlı durumda buluna hücrelerin aktif taşıma yapması mutlaktır.
Aktif taşıma nedir örnekleri?
Aktif taşımaya en güzel örnek Na+ – K+ pompasıdır. Sinir hücrelerinin içinde aktif taşıma ile potasyum yüksek yoğunlukta tutulurken, dışında sodyum molekülü yüksek yoğunlukta tutulur. ÖRNEK: Belirli bir tür tatlı su alginde, yaşadığı ortamda bulunandan 1000 kat fazla K+ bulunmaktadır.
Biyoloji Terimi Olarak Aktif Taşıma:
1. Hücre zarından molekül ve iyonların taşıyıcı molekülar acılığıyla ve enerji harcayarak az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçmeleridir. Enerji, hücrede bulunan ATP’den sağlanır. Şeker, aminoasit ve demir, sodyum, potasyum, hidrojen, kalsiyum gibi iyonlar; özellikle elektrolitler bu yolla taşınır.
2. Yarı geçirgen bir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
3. Bir maddenin, enerji harcanmasını gerektiren bir işlemle hücre membranı aracılığıyla, yoğunluk farkına bağlı olarak içe ya da hücre dışına taşınması.
4. Maddelerin ATP harcanarak kofullar yardımıyla veya taşıyıcı proteinler aracılığıyla derişimlerinin az olduğu ortamdan çok olduğu ortama doğru zardan taşınması.